「想要正能量既入黎」有咩心事、生活有咩艱難,你起到打幾多字,我都會睇晒同詳覆

242 回覆
58 Like 2 Dislike

樓主,真係連登有愛噃
覺得自己咩都做唔好 好廢,人又樣衰矮毒,冇自信毒撚

其實了解一個人並不代表什麼,人是會變的,今天他喜歡鳳梨,明天他可以喜歡別的。
我鐘意嘅女仔同我講佢搵到男朋友了
我地兩個本身都好fd但佢唔知我鐘意佢
多謝,要慢慢改變習慣
未到30 個人完全迷失咗 唔知道自己做緊乜
人非草木呀朋友…

放下,談何容易呢
我試過用十年時間先放下到一個人
(其實都唔敢講完全放下,仲係會回憶佢一啲既特點)

到底自己係咪真係愛對方?
如果係我,我真係寧願唔係。至少令我知道,搵過第個就得,比個希望自己,讓我知道呢個人其實唔係咁重要。

可惜時間常常出黎證明:
其實佢對我,原來真係幾重要…
至起碼,佢對我身體重要;因為我個腦經常迫我諗起佢..

返返去你到,你第一個疑問,真係why not both?
掛住佢 同 想要人陪
可以分開 又可以同時出現 然後再互相加成

失去一個人,總係經歷幾個階段(你應該都有聽過):
否定、憤怒、討價還價、沮喪、接受
https://pansci.asia/archives/120792
人會徘徊呢幾種感覺,所以你而家既狀態係可以理解
可能你仲係否定既階段,因為你不時都會比左個希望自己(定假希望?)

同埋其實你而家係療緊傷
好似一個人擦傷咁,要時間醫治
雖然你無提到你因為佢而改變左啲乜
但你對段關係既思念同掛念
睇得出佢對你係有唔細既影響

留意呢段關係,有無為你造成一些陰影
唯有拔刺,傷口才能好好癒合
否則隨時發炎

如果有心力,搵一位朋友(或輔導)重新睇一次呢段關係
除左搞清楚段關係影響,最重要係認識更多自己:
我鐘意佢啲咩?為何果啲特質對我黎講咁深刻?我係咪好需要人陪?係咩令我搞到咁容易回想以前既事?等等
把握而家既時間,處理下內在的自己?
考牌
首先祝福同希望你一切順利先

同人比較好易帶來好大的壓力
不過好彩既係你已經睇到自己的需要
發揮到自己水平、讓自己起成個準備過程中無憾
其實更加重要呢

我同你一樣
人好易迷失
你既人生有無野係想追求但未擁有?(物質、關係…?)
我講野似社工嗎?
多謝你呀

我開post唔係因為我係社工
而係想同人做些心靈連結

我可以反思自己
亦可以幫下人 托下人

不過我發現自己都係好理智添…
多謝你
其實接受就接受左架啦,係仲會傻更更玩個啲塔羅占卜去睇下之後會點

呢幾個月都沉澱左好多,諗左好多,覺得都係時候出發,就發現原來自己都仲未想有新開始。不過又無話一定要拍拖,人本身都係孤獨一個。係可能呢幾日放假,無人陪,所以有感而發姐未有對象咪繼續等時間沖淡,都無得點

可能繼續係工作同運動埋頭苦幹多一排先啦
係呀 最近個社會令人變得無望
走得既又走 留起到既人好似行屍走肉咁
我都唔想返工同出街… 無咩動力咁

其實我地都需要時間同空間
去照顧下自己既心靈
留意下自己發生緊咩事
係咩令到自己咁迷失?真正既你係點架?

加上岩岩全職既你
一定要時間去適應新既生活
因為工作唔同讀書
工作生涯有時係無終點同明確目標架

換言之
究竟係大把世界?定係大把要捱?

我相信你係大把世界
因為你係一個「有意識」同敏感的人
你發現到問題 爭在你有無行動去改變
只要你發現同接納自己
強化左心靈之後 你慢慢就可以走出陰霾

匿埋唔緊要呀
試下擺啲時間去發現自己、感受自己
摸下自己、擁抱自己,聆聽下自己究竟需要緊啲咩?
唔好比個世界成日帶住你走,加油!
多謝你呀
而家世界就係缺愛

幫到人 自己都有份滿足

相分有餘
自己有能力既時候試下幫下/陪下唔同人
世界會更美好
唔知點解
雖然唔知你經歷過啲咩
我睇完第一時間係好憎你啲老師

因為你成日返學人生都搵唔到自己既強項
同埋學唔到欣賞自己
但我一定不認同
你只係未比人看見
甚至自己都未看見自己

想比個擁抱🫂或者拍一拍你膊頭
支持你呀!

樣衰果啲唔難改變,矮咪著增高鞋
外型係可以改變的:
髮型、眼鏡、口罩、身型,有好大改變空間

我見過有個前輩樣衰甩頭髮但做gym操到大隻
溝到好多正女
所以唔好比評價限制住自己發展同潛能

自信同氣質係最重要的
你有無咩興嘅同嗜好?
你一定有一些專長,係與別不同架
畀個對你無興趣嘅人影響你情緒
影響你學業
影響埋你一生
唔值得
我愛林鄭
彤彤豬係我嫁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞