「想要正能量既入黎」有咩心事、生活有咩艱難,你起到打幾多字,我都會睇晒同詳覆

242 回覆
58 Like 2 Dislike
想問下人生其實有咩意義

為左生活,所以要返工
因為返工,你無左生活

人大左,唔返工會受影響既人就多左,所以你就要繼續返工

去到最後,上面個個問題就會一直loop 到你退休

咁點解要人生?
世途險惡
工作圈子搵到真心嘅朋友係好難
加油
你好叻呀!真心架!
Aware到自己既防衛機制同對自己有深刻的了解
你叻過好多社工同心理學家了!
(好多social science既畢業生根本連自己都未處理好)

你有勇氣去直視自己既不堪、努力地拆解自己,佩服你呀
其實係好清楚自己
只係你由細到大既經歷
讓你自信不足、屋企無比到無條件既愛你同引導你
讓你唔識愛人同埋同人相處
更讓你用錢去量度人,用錢去堆砌「能力」

其實你好想人重視、好想比人接納
好想話比你知:你值得人既重視架!

你既人生都好傳奇
如果我後生好似你咁,我應該連去台灣既能力同勇氣都無
無論你之前過成點

請記住:只要你一次成功,之前所有的努力都是值得既

究竟係:坐這山,看那山,一事無成;
定係:識時務者為俊傑,
主要係睇你有幾努力同決心。果樣野係咪適合你,潛力有幾大,你心中早有答案,而唔係在乎人的評價

我好奇的係你人生入面好多「厭棄」,然後「放棄」
果種「厭棄」係點樣黎既呢?
你啲質疑同壓力起邊到黎架?
似乎呢份軟弱一直困擾左你…?
其實...點樣先可以忘記自己暗戀過嘅人
每日都見到佢 每次都覺得好尷尬
或者 我根本唔係唔再鍾意佢
只係我冇動力再追佢
女神呢樣嘢 可能我真係高攀唔起

覺得人生好似冇咩希望咁
愛情係咁 其實方面都係咁
究竟我存在嘅意義係咩
平時同fd嘅social都幾好 但對住異性就變咗個自閉仔咁
究竟我點先可以突破自己嘅心理關口
先天條件唔好 生得矮 係咪成世都溝唔到女

日日喺fd面前扮冇嘢 其實真係好辛苦
唔係冇真心fd 只係唔想佢哋擔心我
多謝樓主你聽我訴苦
不是呀
但我既bachelor同master degree同工作都係相關既

做咩咁問呀哈哈
其實好多社工、心理學家同醫生
都治療唔到人的心
真係撞彩先遇到一個好治療師

因為最能治療人的
係「人」的本身

或者你地入黎拎到一份慰寂
比起去見輔導同治療更有效
林鄭有啲咩令你咁愛佢呀?
加油
好簡單,但要睇下你有幾大決心
多謝絲
個落差太大冇諗過會係咁
人愈大愈冇真心朋友呢句真
成日唔想拍拖都flirt人,人地叫我表態要唔要一齊就逃離現場
好想解決問題但係成日覺得自己唔適合拍拖
]
佢曾經話過 只會對我一個體貼溫柔,我問:如果有其他人對你做我依家做緊呢啲,你會點?佢話佢唔會理佢哋,因為正係想識我,唔想識其他人。我以為佢係幾咁決心想要同我行落去,係一個眼裏面只有我嘅人,點知到頭來佢唔係因為鍾意第個,而係純粹因為段關係冇新鮮感而分手。

雖然拍得好短時間,但我確實放咗好多心機落去經營,我體會到佢對其他冇感覺嘅人嘅嗰股絕決,同時都對已經冇感情嘅我嘅冷漠,我體會到,深深咁感受到。

但咁又點 依家就算分手過咗咁多個月,我都仲係放唔低,仲自以為放低咗,其實佢嘅一舉一動仲係會影響到我,原來放低一個人 係可以咁難,最抵死嘅係我十年都唔會鐘意一次人

利申 絲
係好難過,最慘係當你好鐘意一個人既時候
你會好容易在意佢
但換來既係一次又一次既冷水…
好無癮,亦會好多對自己既質疑

不過我想分享下:
別人對你冷淡 未必係因為爛或者唔好
而係的確同人唔夾
我都知有啲女仔我永遠無可能追到架
因為真係唔係佢想要果type

相反
亦有時又真係自己未達到某個位讓人喜歡同重視
令人想依靠/依賴你

有句說話講得好:
我地唔係要追女仔,而係要吸引女仔

同你講樣野丫
我中學同學果陣追唔到女仔
讀大學果陣認識到個女仔
係我一生中最愛

雖然我最後都追唔到佢
但佢教識我咩叫用心(仲起我個心發酵左好耐)

到做出黎做野果陣
隨著自己既成長同成熟
已經吸引到好多異性

你話係咪我靚仔高左左?唔會啦
係咪因為有錢左?又唔係
其實要吸引你鐘意既人真係講天時地利人和既

例如佢係咪最近經歷左啲咩?
你又有咩魔力吸引到佢交個心比你?
你同佢又有無啲咩共同興趣?

仲有你既個人品味、儀表、氣質等等

唔好灰心,慢慢擴充自己既內涵
男人味要好似靚既茶葉咁
要浸出黎的
我上google搵左邊個係彤彤豬
但都搵唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞