YouTuber 阿豬財務自由仲開課程教人搵錢

458 回覆
418 Like 16 Dislike
大家覺得九哥話點?學唔學到野?
我講下連登個文化係咁

jessica 一拍拖啲人又話佢係雞

cathie wood 隻arkk 跌又話係雞

巴菲特 又話廢老

咩杜汶澤 瓏門 大渣哥 大J 又人血

總之所有嘢都係差 係仆街 最好世界末日就完美
佢教英文仲好賺過投資啦
不過有日辭職移民應都會做埋財演
每個月起碼多幾萬邊個唔要
算尻數啦
連登仔覺得個個出得嚟教都係呃人嘅
所以咪淨係識走去月供TQQQ
屌佢老味 有1919,316唔買 去買2866
2866主要做leasing 生產集裝箱
歷史原因揸住批船 都係賤價租比1919
根本集運市場點升2866都奶唔到d甜頭
條柒頭真係無料到
睇呢個post都知有幾多人真係做呢行
人無知真係唔緊要 最緊要謙虛啲,但呢度不特指無知,仲要不斷踩唔同既行業,睇唔到有好多野都係基於雙贏既局面先會keep住發展都而家

付出少少又唔肯,人地付出左有回報又可能話係打手我諗連登大概6-7成都係公屋仔,所以睇野先咁窄
利申真係無入過呢啲投資patreon,講大話即刻仆街死
連登定律
自己就係聖人 (現實係垃圾)
其他人都係垃圾
Miss K
拎張相出黎話個身材唔似ibanker先好笑
論級數 呢個做到ibank ED 應該輕鬆屌打其他財kol
Ibank始終都係金融服務業 其實好多時間都係bid ask offer 賺spread收service fees然後不斷hedge
係可以留小小exposure 賺risk reward嘅 不過多小小都比risk alert響爆囉
trader都只係一套skillset 有料一定有但落場買其實未必個個都掂
我信真係夠quali開班嘅只會係hedge fund PM 而呢班人應該都好少蒲頭,因為佢地已經賺撚到唔care你嗰幾萬
本地全部都唔掂
一定睇外國, 如mm, oliver kell
其實做ibank都唔代表識炒。
ibd做deals同炒股無關係
execution trader幫人落盤only
research team做modelling,靠成堆人做DD,同炒股亦無關,長線的野同風水佬無異
有料trader即係自己有pnl,track record屈的。去左自己開隻fund,食admin and performance fee。洗鬼靠賣料俾你班lihkg仔指指點點咩
大家聽呢d kol當學下fiannce knowledge 同 有個人幫你summaries Bloomberg news,省到時間,而唔係靠跟佢炒
佢賺夠想俾人賺下
開course 突然又話自己財自
因為有幾千個懶人又想發達,課金俾佢財自
正啊 日日J出血
穩定被動收入吖麻
講股佬成撚日拎自己做例子
垃圾都比多咗
睇開提亞大人YOUTUBE
12月跟佢買左SQQQ
美股播報財經,我係sunny
我都覺,YouTube好多觀眾都話係
btw, 聽以前HKU因為llb爛grade所以轉GBUS, 但佢有講過唔係因為爛grade
但點都好,佢如果最後讀llb點都冇依家係IBD搵咁多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞