一人一個香港人去旅行失禮嘅表現

300 回覆
441 Like 32 Dislike
夜晚飲左酒果啲係囉
日光日白鬼佬咁嘈我就真係冇乜印象
大聲講野,不論後生定老人,唔止係街仲有係車箱,其實好多地方車箱都係唔可以傾計傾咁大聲。
冬天去玩一見到車呔人都會行開先,都90%係香港人
試過搭去多哈 隔離應該係中東人 個bb一起飛就狂喊 佢另一個小朋友成程不停出出入入 我頂唔順轉左去第二度坐 隔離個中東阿叔每15分鐘嗌空姐過嚟一次 成程冇訓過
去日本 一路行 本來靜靜地都無野
最多行過啲地鋪聽到
『喂喂喂 呢度仲平 xxx yen 咋』
都速閃架了

之後行到一間細細間嘅餐廳
聽到斜對面有pair 香港人
勁大聲向餐廳指住我地講
『拿 人地都過來食啦屌 又唔信我』
然後同我say hi

其他食客即刻望住我地兩pair. 面色都幾難睇
嗰下真係好想走
見過香港嘅小學生,放學時間會係巴士上層大聲傾計,跑來跑去
又係日本溫泉酒店, 食dinner時超大聲嘈到比我屌
"唔好嘈啦唔好影衰香港人啦"
香港嘅後生男仔係幾好,好多都係有禮貌
後生女仔就一般,可能縱壞
但係食北京填鴨有時師傅都會問我哋留唔留個鴨殼翻屋企煲粥食
香港人永遠將成世人要講既野擺係搭車搭飛機講
只講一個嘅話:嘈到仆街
唔講去旅行 淨係講搭鐵
有時都唔唔知點解d大媽可以咁好中氣
拎住支大聲公講嘢咁
成個北歐都勁多香港人
唔失禮啦, 紅極一時
嚟自大城市嗰啲一定咁答,我邊有屈佢地吖
喺日本某間專食吉烈乜乜嘅餐廳
兩個港嬸齋食肉唔食菜
堆菜放喺到冇郁過
仲要食到成枱炸衣
講緊多到好誇張
似係特登咁
咁如果佢來自Hartford Connecticut、Colorado spring, Spokane Washington, Albuquerque,講出嚟都無人知啦

大城市、比較出名嘅州份嘅人,通常唔講USA
唔尷尬喎,間野又唔係我嘅
白人本身響日本已經有免死金牌
啲美國人大聲講野、一粒日文都唔識,啲日本人都唔介意
我覺得師奶好似唔算好差?反而叫大媽就好似係指行為惡劣個班。
中國大媽 香港師奶
去日本有街檔插左換大粒士多啤梨賣
有條香港中年女人攞住一枝影相,個頭貼到盒士多啤梨好近
之後聽到另外一個香港後生男仔鬧佢,話:人地攞黎賣架
我望一望,條女人影完相插番好枝士多啤梨走左
韓國人仲差過中國人佢地d行為真係垃圾,後生同老嘅都會周街吐痰,食野企高隻腳
發覺無論去到邊,一上車就嘈到落車(不論係幾個識既人圍住吹水定係講電話)係香港人既特色黎,把口好似停一陣會死咁
真係好少聽到日本人係行人路大聲傾計
反而成日聽到有人大大聲講廣東話
諗起有次起日本地鐵車廂我同朋友傾計,之後見到有個女人好似望住我地,之後佢無啦啦轉去第2個位。

咁因為車廂其實得幾個人,咁我同朋友就覺得係因為我地講野嘈到佢,所以我地講野就細聲d啦(已經係耳邊講野個種,同埋已經冇咩傾只係講2句,因為見好似嘈個女人,我地都好驚嘈到人)
但最後佢都係再調位,走去另一個車廂

宜家諗起,有諗到係咪日本人起車廂唔會講野,但諗真d,明明我都聽過日本人會起車廂傾計,而且都唔細聲

有冇人可以解答我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞