一人一個香港人去旅行失禮嘅表現

300 回覆
441 Like 32 Dislike
我好記得係大阪梅田間一蘭排隊,前面幾個韓國大媽同靚女坐哂係舖頭門口地下排隊,又大叫,好恐怖,個一下就覺得大陸人文明啲
真,歐洲人通常比美國人有禮貌同內斂啲

起碼European比較fair啲同唔會咁自大
諗起香港要求日本放寬打4hing既人去旅行
然後呢班人去到邊都一定嘈到神憎鬼厭
美國遊客成日大大聲講嘢又唔尊重場合

啲美國小朋友(9成白人)都係又嘈又曳,而佢地父母就縱容佢地

不過香港總係有班井底蛙為上述低質美國遊客嘅行為護航,美化佢地做「率性」「自我」「自然」「熱情奔放」「鬼仔性格」
屌我老豆香港地都係咁
仲要講埋啲垃圾比較 明明唯一共通點係一條條用麵粉整
即刻想扮唔識
細聲同枱講都ok
隔離附近都聽得清清楚楚就失禮
大大聲話人哋件和服唔好睇,好老套
但嗰個都係香港人嚟聽得明佢噏乜
自由嘅前題係自律
不如話以日本標準嚟講 全世界都係嘈
一直對開日劇acg 慣咗入面嗰種聲調明亮又字正腔圓嘅tone
結果一去日本 發現日本人現實講嘢原來蚊滋咁細聲反差都幾大
見唔少香港人係日本食完要自己執盤果d餐廳,食完大聲講大聲笑拍拍蘿友就咁走左去

另外有一次去泰國,果度有好多模仿唔同既泰國建築物可以入去參觀但要除鞋,門口都有中英泰文提示,有兩個後生港女直接行入去,同佢地講要除鞋扮聽唔到繼續行黎行去。之後係另一個建築物見返佢地,又係唔除,再提多佢地一次仲要比佢地話返我轉頭話我麻煩,無人睇住你咁守規矩做咩
我遇過有台妹直接o係我面前
同我個台灣朋友講
乜你個朋友識中文架
我心諗dllm
我反而試過一次喺奈良搭巴士,一堆local學生上車 超級嘈
唔好講出來
我試過睇緊中文書
個台仔問我做咩扮野睇中文
佢知我香港黎架喎
佢以為香港人唔識睇中文 剩係講英文
其實呢 只要做話過自助餐

你就唔會話人夾得多

因為每日經廚房倒ga食物,比起d客食淨,真係差太遠

而且係仆街到 老細係一定要倒埋漂白水,先俾倒垃圾

btw 我覺得唯一真係覺得失禮,就係明知後面有人排隊等夾野,你仲故意要夾哂,就係失禮啦。

否則放開去食 的確係自助餐賣點
其中一單食神戶牛鐵板燒,對情侶係店家截左時入店
店員拒絕左佢地,但個師傅好好心話ok
食到中途個女問個師傅「影相?」
個師傅以為係想同佢一齊影,爽快咁答應,仲即時擺pose
點知條女俾左部電話佢,係叫佢幫手影相
個場面尷尬到呢
之後個師傅仲行埋我地度,問我要唔要幫手影相
仲有係有啲人直頭講城市名
出名城市都算,有好多美國城市都係抄返歐洲城市名,鬼知你講邊度
不過好多歐洲人一聽就知係美國人嘅舉止
呢樣野全世界都係咁
食自助餐一定有人想回本
美國人仲恐怖
黐撚線㗎你,呢個post用黎貶低香港人 拎自豪感架,跟返隊型啦你
多哈轉機返香港等上機
有兩女一男個男人背囊好撚大個
個staff話背囊太大要check in
嗰兩個女人即刻西面
They allowed us to get in囉
Why can’t take it to the plane
個staff 解釋一輪太大放唔到入行李架
個女人西聲ok ok ok fine
跟住佢哋响個大背囊拎咗另一個背囊出嚟
大背囊原來可以縮返細
仆街根本自己入閘嗰時係兩個細背囊
出面地勤就梗係比佢入
入到嚟質埋變一個巨型
仲係咁話個staff麻鬼煩
唔明你想表達乜鳩
佢係咪意思指國語?我都有啲台灣朋友會叫口講嗰啲國語做中文,唔係指written chinese
可能佢以為你香港人淨係識講廣東話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞