一人一個香港人去旅行失禮嘅表現

300 回覆
440 Like 32 Dislike
淨係香港人先會做啲失禮野
果次係京都 我都明唔會每個日本人都係咁
但係估唔到有人開聲都唔理姐
試過一次係OUTLET 排隊買冰
女朋友係隊入面排緊, 我去鋪頭影相比佢睇有咩味
之後就企左係鋪門口等佢

有個日本後生 見到我企左係到 用日文指後面
唔知係話比我知隊尾 定係屌我企係到想打尖

第一次有日本人直接出聲話我正正就係大阪
勇過大部分香港人
去神戶食和牛teppanyaki
一男一女香港人入嚟 叫一份set share
師傅問佢啲牛想幾熟 條仔剩係識講half half half
個staff最後送多咗分沙律等佢地一人一份唔駛分嚟分去咁肉酸
次次都會攞,好香好甜
但係自從冇得堂食就冇食過了
同埋好似睇地域
關東係好撚靜

但關西佢地自己後生都好撚嘈

不過香港人係最撚嘈
以前見過一班香港人上車, 佢地買左盒朱古力
全程係度講催情朱古力潮文, 好似當無人識聽廣東話咁
日本禁排隊黨方法有好多
其中一種係如果你排定隊先就專登唔承認你條隊
派個員工去第二個位,話呢一刻開始企佢面前排嘅先接受

有間cafe好出名,第一次自由行日本同老母去食
早成粒鐘等開已經見有條短隊仔,老母即刻走去排啦
我同佢講上網查過呢間排隊都冇用佢又唔信
仲發悔氣話我唔想排咪去附近周圍行囉

好啦到夠鐘開門真係有個staff行去另一邊個空位
附近有班人本身冇排隊周圍企,好快排成一條隊
老母條隊班人聽到有人吓?或者發晦氣
點知老母嬲爆爆走去個staff面前一輪嘴英文
Why I was queuing blablabla
你知啦日本人英文水平又唔多好
我當時尷尬到幾想扮唔識佢
係咁用有限公司日文同人sorry媽腥

最後咪又要死死氣再排過條隊,又排成粒鐘
期間同老母嘈交周圍都望住
直頭想以後唔同佢去旅行當場掌佢一巴
入到去食都仲係一肚火大家唔出聲
又見返負責排隊個staff勁尷尬,幾好食都好食龍肉都冇味

好在發生過呢次屌完佢反省都知自己柒
之後嘅家庭旅行都冇再大鄉里失禮人
講真啦
大陸人黎香港 好大聲好仆街
但係我係日本見到既大陸人反而幾好 相反真係香港人先似大陸佬
又大聲又唔守RULE
去旅行都咁肉酸
大多數人都係諗, 去到都係見一次 事後唔會知你乜水, 又唔會認得你
幾肉酸都做得出
去飲都會問你要唔要豬頭番去煮粥啦...
潘曉穎最初都以為自己去旅行㗎
港燦不意外啦
兩公婆帶住個B日文又唔識 去食牛角放題問人有冇咖啡 仲要閪晒面個menu冇
支那仔,唔歧視你歧視邊個
正確答案
如果撞正班顛嘅大媽廢老
直頭會出聲屌柒你 係日本就要講日文,外國人就死返自己國家
雖然我冇遇過,但expat group見到真係勁多人遇到
當然你講英文法文/係白人 佢地就縮返入老母個西 聲都唔敢出
同個朋友去日本,我識識地日文,佢唔識
但佢就係咁同啲當地人講英文,個個都聽唔明
我尷尬到想扮唔識佢
可能大陸去得日本嘅都有返咁上下經濟能力 無咁失禮

試過去啲偏僻少少嘅地區
食嘢嘅時候隔離有兩個女仔
講嘢好細聲 落單嘅時候講日文
過咗一陣先聽到佢哋講普通話
去台灣都係
台灣車個環境已經似香港,但都可以噪到所有人都望住佢地
可能本身去左日本留學, 知文化係點
之前係香港搭巴士,有班日本(女)人帶住啲小朋友,加埋應該6-7人左右,成程巴士(大約一個鐘)嘈到拆天
發夢見過屋企有幾隻泰航餐具
應該係廿幾三十年前阿嫲攞番嚟,後尾我老豆見到重𨳒咗佢一鑊
有撚排講喇....
1.由上飛機講先,當空姐空少係啊四,老奉咁點人幫佢呢樣個樣,對死人腳又頂前面個排,飛機就起飛都仲係咁講電話

2.公眾地方講野大聱就真係基本野啦.

3.鐘意投訴,兼"R"著數

4.Book左民宿,人地準備好哂野食放飛機

有冇人同我一樣
會鐘意自己一個人去旅行...
但去到外地,最唔想就係遇返香港人
同支那人冇分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞