一人一個香港人去旅行失禮嘅表現

300 回覆
440 Like 32 Dislike
我自己覺得係餐廳食嘢,如果傾計聲傳到隔離枱都清楚聽到,已經算失禮
(如果好似香港某啲餐廳枱放到勁迫就另計)
形容得好體切
呢樣野有時見到日本人都係咁,完全估唔到
一出長腳蟹即拎幾碟 堆到成座山咁
又試過係東京半島食tea set
隔離枱2個日本妹係咁打卡,食左個scone,飲杯茶就走
成個幾層tea set郁都冇郁過
見過香港人係日本酒店餐廳同個仔抆條屎片出黎
換完條片掉去餐廳個開放式垃圾桶
真 佢地唔知係咪有食唔飽DNA,定好多都係北韓黎
見過好多次 一黎就掃哂人地酒店d早餐buffet,職員要係咁補都補唔切,一個人食3,4碗飯,堆到成座山咁
有時hostel有免費cereal同奶自己拎
一個人可以食2大碗,個碗大到可以當帽戴,仲要係裝滿嘅,女人都係咁
咁呢啲基本禮貌嚟嘅
正解
去日本草津溫泉某酒店
大堂有部咖啡機同茶機比人用紙杯斟黎飲
有個香港大媽攞左自己個水樽一野斟曬人地D咖啡走
仲叫佢個仔攞埋佢個水樽黎斟埋D茶佢
兩部機就比佢兩母子斟走曬
事後有個職員黎同佢兩個講唔可以咁講
個大媽同佢個仔唔識日文
仲係咁話「做咩呀?唔駛錢梗係斟啦,唔比斟就唔好放出黎呀麻……」

仲有次係日本超市有D試食
有個女人同佢班朋友左右開弓
三兩下手勢就食左人地成盤野
個職員叫都叫唔住佢地
泡菜喺墨西哥呃咗我300peso巴士錢唔撚還
咁撚狗
件事點發生
果個好柒嘅香港人就係我!
但經一事蔡一智,以此為鑑

自己一條友去Boston backpack,睇啲旅遊書話一間食牛扒嘅餐廳好抵食,特登搭咗好耐車去食lunch。去到見到間餐廳好平民,餐廳裏面得幾個外國人喺吧枱度飲緊酒傾偈.咁我就自己坐喺張枱度嗌左份牛扒食。

埋單嘅時候個女士俾咗張單我,大概好似$30-40美金左右.咁就因為前一日我去食嘢嘅地方,張單會俾埋一個included recommended Service charge嘅總數, 例如食嘢50,計埋啲唔知乜嘢就會總數顯示$5x叫你埋單.

咁我就下意識以為間牛扒餐館嘅埋單錢,就係張單
顯示嘅銀碼,然後俾cash。個女侍應收到我啲cash,個樣超燥底,然後口噏噏就走咗。返轉頭拎返少個一蚊嘅散子找錢俾我。咁我就多口講話剩返嗰啲做埋貼士。我好記得個女士應兩隻眼突晒出嚟,話你呢啲叫俾tips?! 話佢哋唔會收呢啲tips, 然後放低啲錢就走咗。

事後我了解返,原來係我自己柒咗,好想即刻搵窿捐。再知道原來喺美國食嘢唔俾貼士係超級極度冇禮貌嘅行為。

所以唔好屌我,我已經深深知錯。

善意提醒下大家,唔好犯我呢啲低級錯誤
上網買平啲但要信用卡而佢又冇信用卡
就想我幫佢俾住先,話會即時俾番cash我
買完先話冇散紙遲啲俾
最尾佢決定唔撚坐,話我可以坐,所以唔會俾錢,me on99
唔明佢想點,真心請教
即係你去食魚生 師傅係你面前起條魚骨 諗住掉 個客叫師傅執返俾佢都無問題
嫌人唔識英文呢樣真
個態度係覺得人地係文盲 嗰種唔尊重
我都試過類似 不過唔係鬧人
係台灣 隔離兩條仔係度分享佢地琴晚D食女定唔知叫雞事
勁大聲 以為無人識聽
我就自己一個坐隔離檯
好死唔死咁岩有個voice message諗住聽 我唔小心開左擴音
然後佢地:
美國遊客無支那人嗰種財大氣粗,但目中無人嘅行為,其實好乞人憎。

白人之中最討厭嘅遊客,肯撚定係美國同俄佬。相對俄佬,遊客人數遠比美國少,所以美國佬係最乞人憎之首!

無論係去南美住hostel,後生仔女嘈到全房人唔使瞓,定係東南亞嘅特色酒店、餐廳,佢地都係咁失禮!
冇問題呀
根本喺非英語國家,頭一句就Do you understand/speak English係好無禮

即係如果我唔識,迎合唔到你,你就覺得我次等、唔夠國際公民?我識少少嘅話,你又一輪咀連珠發砲,但我未必聽得切。

我覺得佢地唔學外語都算,但啲態度覺得全世界要講英文老奉就佢,嗰種閪態度先最乞人憎!
就算而家鎖緊港
成個歐洲都見到超多講廣東話路人
冰島都起碼一日見一次
做過主題樂園,班撚樣好驚奇咁問我點解識講英文,我笑笑口答佢我地由細到大都會學同英文係我地官方語言blah blah blah
心諗屌你老味成班白痴咁嘅問題都問得出口
去冷門啲嘅國家,去得嗰度嘅香港人都應該係深度遊嗰種,少啲失禮行為。我喺玻利維亞、巴西、土耳其遇到香港背包客,佢地都唔差
舖內最多講好食,唔會話唔好食,因為影響心情
自以為喺世界中心嘅美國人係好on9㗎!
入主題公園玩,唔係深度遊嗰啲就預咗啦
不過又咁講,有時佢話You speak good English亦可能係串鳩你,有少少「你的資訊很有用」咁囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞