如果Swift停咗,美國金融制裁香港,聯匯係咪會斷?

229 回覆
12 Like 93 Dislike
唔同人唔同睇法啫
佢地未必係五毛 只係可能對生活既要求唔同

有人每日有得落去茶記食野番屋企上網就夠
有人可能要工作上有啲成就
有人可能要錢

有咩能力就target番相應既野
大多數都係冇乜得點揀先會安於現狀

如果真係有機會停swift
嗰時想再問下佢地個感受
香港會反制裁美國,港共有機會接管IB,再凍結在港美元資產
隔山打牛
射去first trade有冇得諗
海路

一出香港海域公安就拉

唔記得12港人?

陸路 走去支那? 由1號地獄跳去2號地獄?
依家俄羅斯人會有咩感受,供樓利息17厘,失業率升幾倍
黎巴嫩人連汽油都冇,我估計佢哋未死得都會覺得自己好幸福
無論留定走 都應兌外幣 (只要係西方文明國家的貨幣就得)

但一定唔應該係淫民弊
俄羅斯個情況有無得參考或類比的地方?
實金會唔會進可攻,退可守?
仲要有儲糧
真係仲有外匯儲備先講
其他回覆似係去估什麼原因令到你講的情況出現或否定呢種情況出現的可能。但你其實係想問如果出現呢種情況,後續會點。
可以參考黎巴嫩資助敘利亞用生化武器,被美國金融制裁,到時候實金會被禁止買賣甚至充供,幾百呎地方儲得幾多糧?
呢度幾多人係咁搏命話港元無嘢 唔會爆
就知維穩五毛多到飛起

7.75至7.85差價 作為保險費 仲係一次過俾咗 點解唔做?
唯一方案:取消一國兩制,同步港元人民幣價值
答你唔到,如果國安問你做乜匯錢去外國,係咪資助外國勢力,再屈你洗黑錢,你會點解釋?
有危險意識嘅人係少數
好似一直冇講移民同樓市問題
點解突然拉咗去呢邊

乜原來買到樓=好有能力?
政府依家首置樓只要<=800 萬比佢9 成按
入息要求只係(個人/家庭>=$55,966)
兩公婆夾埋6 萬 乜已經算係有能力?
Big4 fg做5 年都講緊接近6皮野

「總之唔覺香港會出事就係冇能力,睇衰香港就係有能力,係咪咁講呀
我冇咁講過
我只係開頭話想睇下斷swift香港會點
之後就有人咬我 我心諗都未斷 係驚定點?反正唔會我講兩句就斷 咁大反應做乜?
斷咗嗰時都唔得閒上黎鳩up啦

移民既人有冇能力兩睇啦 總有叻人同唔叻人既
你識得多叻人移民咪叻人多囉
聯匯點會收皮

不過到時swift都已停, 你都冇辦法匯錢/收錢, 變相外匯/資本管制, 到時個匯價只有官價, 任佢點定都得

你想匯到錢, 就只有經黑市/現鈔, 但係到時玩埋鎖國都出唔到境, 畀你換到美金都冇乜用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞