如果Swift停咗,美國金融制裁香港,聯匯係咪會斷?

229 回覆
12 Like 93 Dislike
不如你了解下世界發生緊乜事先啦,耶倫話要減免中国進口貨關稅,另一邊 Boris Johnson 話要 restart 同中国傾商貿….
中國衰都係第二經濟體 世界好多企業都投資在中國 或者間接同中國交易
如果支爆 引發骨牌效應 全世界一樣唔好過
除非未來越南 印度 菲律賓 果d 掘起 減少中國的影響力
不如咁啦
你自己去做下基本功課先,了解下成個金融運作
先再討論啦

乜都唔識,就係度亂咁黎,仲要覺得自己有道理
連登係咪咁低質素呀
好似spin到離哂題

我係想問金管局如果停Swift,金融制裁會有乜預案同埋聯匯如何自處?
有冇BCP同SETTLEMENT專家係度? 如果hkma 通過PBOC 係SWIFT做交易,咁SWIFT係咪要封埋PBOC?
咪on9啦 香港有轉數快FPS
Swife無左都okay
你講既野太 theoretical, 一swift 你香港係做唔到你講既野,你仲要出埋黑市 不如你出來做幾年野先吹水啦
習撚要面

一定加速
依家係冇咩問題
過多段時間
全球經濟唔好 + 香港環境咁差
當公司斬人縮數嗰時
都係一個幾好睇既場面黎

咁就窮有窮生活 「都係咁生活」
都係嗰句 祝好運
唔好意思,已退休
要預備埋PBOC都被封
其實就等於實施禁運
好多五毛blocked user,你上面嗰個就係
我無乜Block人
反而希望佢地真係揸港紙揸到尾
唔好臨尾縮就得
不過唔緊要
佢地去到外國都唔會生存到架啦
咁咪當喺網上傾下偈
國際視野我冇乜
一直都係我自己+ 朋友講
係個人走咗
一廂情願想知香港比人斷swift 會點

主要因為影響唔到我
五毛係唔會傾到偈,一黎就話人痴線、on9、人身攻擊、叫人讀多幾年書,所以block咗先討論到
唔緊要啦
荒死佢地會走到咩
去到尾嗰時佢地自然冇時間做呢啲野
又唔係成日得閒同佢地吹水
有可能。SWIFT係美國嘅產物,都唔用囉點解要俾你keep匯率
多尻餘,我唔信老美敢 !!!!! 信國家,不怕!

Ps. 借問聲ib 放美金算唔算海外帳戶,美帝大人會唔會凍結埋我?
你啱!
我怕同溫層咗
識既上司有小朋友既人
多數讀I school + 學緊好多野 上好多堂
一個月支出包埋供樓可能冇咗大半份糧

仲要一年去幾次旅行

如果你講既生活係每日落街食個譚仔之後番屋企睇YouTube
真係影響不大
唉,冇swift+金融制裁即係差唔多實施國際禁運,有時無知都係一種幸福,五毛永遠係生於安樂死於憂患
無swift都仲可以吹到香港依然會欣欣向榮,點討論
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞