如果Swift停咗,美國金融制裁香港,聯匯係咪會斷?

229 回覆
12 Like 93 Dislike
之前啲人就話俄羅斯唔會打烏克蘭
你話緊金管局痴撚線冇常識?
所以唔想鳩up
想真係停香港swift
咁就知現實係點
諗下都興奮
以前做過HKMA比佢話無常識
好彩走咗人
當隔岸觀火
習大唔同普京
習大強勢
唔會,因為基本法腐乳左既
停swift 港幣無法進行外匯交易,聯匯一定斷
你諗下點解外資走緊
HKMA HKEX要留人
再諗下中國同香港既關係
可能會諗到點解會停香港swift

停得中國就會停埋香港
不過我都係2022 先知原來仲有人以為香港係different from China
你問的問題 由2019年已有人問緊做緊

你好有錢 就開離岸銀行戶口 無咁有錢 開唔到 就離岸券商(要揀有保障的)或virtual bank (呢D就間間唔同)佢地無最低存款額 早兩年連登大把人講 但要自己衡量風險

你有心搵 或者仲搵到

但更大多數人無咁多錢 所以咪有D人用虛擬貨幣囉 不過 呢兩日你睇到玩呢D有咩下場 唔識就唔好啦 (我有睇過諗過 但唔識)

最簡單 全副身家得十零廿萬 你唔驚 咪轉哂美元現鈔 收埋屋企 但有無風險亦係自己衡量
香港有乜product 吸引到人要來香港換港元入?
香港停咗swift,喺海外未攞返強女女女金嘅香港人係咪就算攞得返都冇辦法滙返出嚟?港幣直接變廢紙?
4.市面開始搶購外國貨、加油站大排長龍,居民開始帶住外幣、黃金加速外逃,機場塞滿離港市民

對策:利用行政手段,實行出入境管制及叛港隔離措施以防資金外逃
聯匯係金管局自己定㗎喎

唔係應該變咗類似土庫曼嗰啲偽匯率 話就話7.8事實要幾十幾百咁咩
強姦金我唔太清楚佢係港元本位定美元本位
但停得swift
在岸美元唔會出得到去
所以拎唔到係預期之內
依啲事4年內出現真係唔出奇
5.港幣無法匯兌進口商品,只能全依賴國貨

最後對策:聯匯轉向人民幣掛鉤,10000港元兌1人民幣
停swift點買美金去backup港紙去勾個匯率?
不如你列出黎比我睇下

2021 或之前

2021 後

香港個貿易地位有冇咩分別先?廢事你柒咗叫我唔好推

我自己諗?可能係嘅
我既諗法係根據投行朋友 做過咁多份工既資訊得出
可能係我一廂情願啦

不過點都好 都影響唔到我
你當我鳩up啦
你呢個問題係大陸都不斷問緊十幾年
保險9突然賺咁多錢就係咁
斷swift

就算唔停聯滙 到時都換唔到美元

咁個聯滙有名無實 而且滙唔到出去

D人又唔敢存銀行 怕強制結滙 又邊有咁多美元現鈔? 一樣死得

平日好多五毛維穩

我講咗咁多 好奇怪 點解唔見哂D五毛出嚟屌我? 佢地上頭落咗order ? 想呢D貼沉底?
移左民就開始日日望香港仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞