如果Swift停咗,美國金融制裁香港,聯匯係咪會斷?

229 回覆
12 Like 93 Dislike
美國領事館第一時間比人封鋪先
足哂d人做人質但對外就過唔知佢地唔見左人
私底下就叫人想要人就解封番
唔係話美帝忘我之心不死咩?制裁好處就係加速中共倒台,美帝心願呀
除非打台灣啦 否則都唔會玩到咁大
可能係党安法

行穩致遠

我咁講D維穩五毛應該會同意
真係斷swift 香港即刻冧檔

Swift全名係the society for worldwide interbank financial telecommunication

佢基本上係1 個infrastructure同solution
俾銀行與銀行之間互相send messages 去達至好多功能, e.g. trade confirmation, funds transfers, message broadcast, statement etc.,

Swift 經過多年發展
基本上所有銀行已經係大致上automate晒駁落去swift 同 收發swift messages
去到個volume係人手無可能負擔得到

要預備俾人cut swift都仲做到金融生意
前題係叫得郁你嘅全部對家同時間轉用另一套infrastructure 同solution去同你溝通

唔計你個infrastructure 穩唔穩定同安唔安全
唔計人地會唔會當你on9怕你嬲
當人地真係咁on9睬你走去同你搞
人地就要用一大堆manpower 同resource去改佢地自己system 嚟interface 你套新solution
之後再做一大輪testing debug

你估其他銀行會唔會理9你?
人地直接唔同你做生意就算撚數啦

金融業一冧
冚港剷
用人民幣
做咩唔答無花名用巴打問題?
等你拎啲數據出黎證明厲害了 我的國比外國勢力見識下我地中國既厲害
沙盆推演咁多比大家
真心奉勸各位

留港就兌人民幣
離港就兌外幣
港幣夠日常開支就算,第時冇鳩用
唔好柒啦香港而家係大盛世所有野都欣欣向榮, 經濟已經係全世界第一個地方解決咗周期困局, 基本上已經係永升不跌人人有錢賺. 就算俾人斷swift斷水斷電乜乜柒柒都唔會有影響
就算現鈔都未必(其實唔係未必,係一定提唔到至啱)提到
前排取消左啦 美國再冇香港製造
永升不跌人人有錢賺
上面位巴打真係樂觀得好笑
香港=中國白手套
香港同中國一樣 所以一定會一齊搞
人地做過ma好有國際視野
你咪唔好認囉. 樓盤迫爆個個呢兩年升職加人工市面百業暢旺, 呢個畫面同七十年代經濟起飛有過之而無不及. 已經唔會再經濟衰退, 因為人人都知經濟必升
制裁中國/香港就引爆世界未日
你以為中國經濟體量有幾大?
ma就仲未見到,ff就見到哂
金管局維持港元同美元匯價,要進行港元美元互換買賣,冇swift 等於你買賣唔到美元,咁你點掛勾?
美國還有250多間跨國regional HQ在香港,制裁什麼? 不要發夢了
on 9 cctoy 要ff就死返cctoy 啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞