如果Swift停咗,美國金融制裁香港,聯匯係咪會斷?

229 回覆
12 Like 93 Dislike
金管局預案會點做:
1.美國即時凍結左5000億美元外匯儲備
對策:即時外匯管制,加息20厘,只準買港元不準買美元,守住7.85港元匯價

2.美國對銀行進行二級制裁唬嚇,所有銀行即時撤資及關閉匯兌服務
對策:上報中央,派員接管所有銀行,沒收所有在港美元資產

究竟金管局預案有乜內容?歡迎9up
呢d 嚴重過聯匯斷
香港係fed要開戶口先可以兌美元
俄羅斯就係被美國凍結6000億美元戶口及資產
睇吓蛾羅蚑就知

支那 蛾羅蚑 同師承佢地的港共

做嘢方式唔會有分別
全方位金融制裁,討論金管局所有預案對策
swift 好似係過數用
外滙就係fed數簿到

利: 9估
😵‍💫應該無咁嚴重
好大機會
個個都話俄羅斯唔會咁攻打烏克蘭
樓主堅唔識野 堅9up
純粹學術討論
金管局嗰幾千億的確喺Fed
香港冇一間銀行放到咁多錢

不過停swift 唔等於凍結海外資產
只不過比番美金你就要自己假設一個對換率換番HKd 比人洗

而HKD想換外幣就冇機會了

好想見到一出停swift 香港會點
之前又話制裁唔會影響到契哥...但契哥就黎變契弟
金管局有無5000億美金現金放響屋企?
制裁來講停swift伴隨就係凍結資產,因為美債有息,美元冇息,大部分外匯儲備會以債券形式儲存
發夢嗰陣可能會發生
停咗swift即時影響係滙唔到錢出去 外面D錢亦滙唔到入嚟

但如果要換美元 我理解所有換錢都在香港金融體系內進行 就等如將港元存款換成美元 變成美元存款 呢個行為係與swift無關

不過如果一停swift 香港金融即死 到時我唔信HKMA(實際支共下令)唔會唔跟蛾羅蚑做法 即時停止所有外滙兌換 甚至可能強制結滙 就算銀行都唔會俾人將港元轉美元

呢D與HKMA有幾多外滙儲備或放係FED的美債係兩件事

如有錯誤 請各位有識之士指正
唔會出現啦
敢郁香港=郁北京
仗都有得打
郁左俄羅斯,俄羅斯有無打美國?
3. 外資紛紛撤離,無印良品、uniqlo、donki 、apple store、海港城名店及外資銀行企業等一夜倒閉,失業率上升至25%

對策:上報中央,要求國企吸收失業人口以制止人民變暴民
但如果要換美元 我理解所有換錢都在香港金融體系內進行 就等如將港元存款換成美元 變成美元存款 呢個行為係與swift無關
咁我要拎美金可以點?
到時親眼見到呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞