如果Swift停咗,美國金融制裁香港,聯匯係咪會斷?

229 回覆
12 Like 93 Dislike
Ching你倒果為因係香港仆街先會有人移民
大家認為最後解決方案可以反制美國制裁嗎?
井底之蛙
未來幾年 港紙變廢紙機會大唔大?
https://lih.kg/3004129
其實討論來做咩?點都唔會頂得住個匯率,所以最正確既做法係自己換定美金
又要做死藍屍,又要驚畀老美斷swift。 想乜鳩著數都自己舔晒,做咁多年人仲咁多幻想。
係啲仆街先至會覺得所有人都係仆街同期望人哋仆街
用嚟篤數嘅都用嚟吹奏,當人哋同自己一樣都係白痴
佢連外匯資產真係放係fed 都唔知......
算吧啦你仲教精條搶口 小學雞

講多句
斷swift = 聯同全球文明國家 唔承認你果堆係美元
你堆美元要拎去俄國北韓 先睇下有無人應
有分別嫁,如果欠樓債1000萬…..
情境題1:
港幣兌美元貶值99%,可以兌美元贖樓

情境題2:
外匯管制加息20厘以穩定港幣匯價,下年去邊搵200萬還利息?
北京唔搞事咪唔郁你囉
但北京一日都仲想打台灣
就有可能出現
你一比人swift, 拎咩兌美金?
外匯管制加息點穩定到hkd?
如果真係斷聯匯、停swift,銀行聞到味都立刻call loan 啦仲等你貶值咩

所以睇下citibank 幾時突然無啦啦call loan就可以聞到味。
FRB E/C Hongkong bank hkma都有錢 斷聯繫/swift係大鑊
所以而家肯定陰啲陰啲咁同上面PBoC鎖國內循環算
停得swift 啲銀行無得再玩外匯
咁金管局仲維持個聯繫匯率黎做咩
本身做黎都係想維持市場穩定
Swift 同外幣公開市場係兩樣野,而且可以黑市兌美元,加息係吸引資金回流支持匯價,俾多少少基本概念你先有得討論
制裁中國/香港 對美國都無咩好處咪攬炒個資金鏈 引爆世界未日
美國制裁林鄭 都係形式上 對佢本人只係構成不便
痴撚線
真係鳩up無成本
自己諗就當真,比少少常識先可以討論落去
首先佢肯比你走先有得逃
你估係俄羅斯 用陸路都走到佬咩
你鐘意轉話題

睇數字囉 貿易呀嘛?
你想睇物流定資產?

事實多數要有數據做例證
你既事實得文字=「我覺得香港好多野轉口去香港 香港又有好多野轉口去外國

如果無分別,貨櫃碼頭無貨啦
自己去睇下貨櫃碼頭每日幾多吞吐量」

你比番1997-2021 貨櫃吞吐量

我比個overview 你
19-20 跌咗5 個%
2020 去2021 Yoy 跌咗-15%

Ref. Censtatd
https://www.censtatd.gov.hk/tc/web_table.html?id=85

定你想再轉其他話題?

不話討論冇乜用
你揸實港紙最實際
我就揸住美金喺外國望下最後會點
祝你好運
你呢個問題就好似問緊
如果FPS停左,你銀行啲錢係咪會冇晒價值
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞