[2022/23 #29]連登巴膠哀悼301暨恥笑屎水301尾車有客唔柒做專區

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
yinyin老母真係慘要陪自己個仔喺會展站等成晚
yinyin 老母真的很興奮
得罪講句,其實個老母都係痴線
[/quote]得罪講句,其實個老母全家都係痴線[/quote]
點解要避開?
pm me
唔好
講到地鐵站命名邊少得荔枝角
首先講明我唔係好熟呢範。屋邨名,政府角度應該想用個新社區建立邨內同當區共同身份,融合唔同背景移民同新舊居民;條村就要尊重返佢本身,如果公屋有咩唔好印象同新聞亦最好避免拉落佢度。功能上,個名分到鄉村同屋邨都有用。
起黃大仙邨時,拆咗一部分竹園村,有好大衝突。結果都冇拆晒所有寮屋區。
大磡村變咗寮屋區,留喺度又有站名會令政府尷尬。嗰一帶連埋元嶺都係鑽石山寮屋區。
嗰啲徙置區起好之前係指埋成個木屋區,包括平房區,唔單指堆徙置大廈。所以何文田站係指何文田區,唔係淨係何文田山或者何文田邨。當然係應該考慮其他名,但要有區域代表性係有難度。
Btw 警區都係用黃大仙,不過唔熟以前點劃區。
成條長沙灣道D鐵站都係
又或者起住紅磡直通車月台至維園取代112/102/106/116系
今次會唔會又跌電話
其實我覺得何文田又怪唔晒黨鐵
地鐵站名理論上要有知名度/代表性
老龍坑個名夠準 但唔夠出名
如果叫山谷道站 蕪湖街站 忠孝仁風站
亦係唔夠知名度以普遍鐵路乘客嘅地理知識嚟講
最近兩個多人識嘅地名就係紅磡同何文田
紅磡已經用咗 咁剩低就係何文田

用何文田有咩唔好就係個名本身包太多地方
最原始勝利道嗰邊 一路延伸去巴富街嗰邊
再到採石山何文田邨 十二號山愛民邨嗰邊
其實就算個站喺何文田邨
對於愛民同狹義何文田都係遠
都係會有爭議
祇不過而家個情況係更差
就算計廣義何文田都有一定距離
又或者起住紅磡直通車月台至維園取代112/102/106/116系

屌你老母見到真係大笑咗出嚟
四美街落完仲企緊人 應該成堆魚去黃大仙樂富
唔排除有魚係搭85x企等太耐 寧願慢慢兜
未開屯鹿 非繁都做緊12-15 一開左減到20 甚至25
火車頭等過海加咗價都話黨鐵唔會咁好死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞