[網球] ATP & WTA 討論區 (37)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
證明個代有幾撚垃圾我差d搵埋lord tomic做旗手
美網拿度黎料
話事話細佬個傷勢點
習慣都係5年為一代
80 85 90 95 00
Takeout big3 黎講,80 85 95都係same level,係90個代最垃圾
Ys所以我都鳩左
心情唔錯
成日遊山玩水
希望梅總埋尾有10gs
big3退左唯有佢提起我睇波性趣
無咩可能,你睇下有幾個人試過10GS+

26歲都係得一個,埋尾有5個都已經超水準發揮
梅總不嬲都係下半年hard court先上力,睇返佢生涯大部份title都係美網系列賽打後

謹慎睇好佢今年至少都2個master埋單,美網衛唔衛冕到就另講
細牛?
網波post咁靜 原來係因為出面仲精彩

估唔到網壇三天王 費達拿係成就最低果個
https://lih.kg/3071275
係窩
不過我次序係
兜>梅總>細牛
網球迷太唔齊心
唔該你用下腦
比較緊嘅唔係嗰啲retired player和現役球員的career profile
而係gs對big 3嘅嗰個時間點佢地球員生涯處於咩階段

就算未來梅總屎屎Ruud意粉甚至NK成就幾高,拿幾多gs都好,都唔會改變一個事實,就係佢地係19-22年gs對兜祖的時候未拿過gs未上過第一,Ruud意粉NK呢班甚至連平時tour都只係平庸表現

所以你舉出07祖,08梅sir呢兩個例子就正好用嚟反駁你啲謬誤
就算係未來,祖和梅sir事實成為左世界級球員,佢地07 08對老嘢的嗰個時間點,其實個cv都係同梅總屎屎佢地差唔多
That’s why嚟到而家2022年,就算老嘢07 08年gs贏過佢地係事實,但唔會特別到fans要拿出嚟吹奏
正如就算而家兜祖21 22年贏屎屎意粉Ruud NK係事實,而呢班人將來變成世界級都好,20年之後都唔會特別到fans要拿出嚟吹奏
呢度有個上年reddit post分析算唔算weak era, 可以參考下
https://www.reddit.com/r/tennis/comments/lqvk4y/is_federer_a_weakera_champ_analysis/
隔離post爆左唯有過嚟呢邊覆,唔知007@eeruu睇唔睇到

gonzalez, philippousis, baghdatis
呢幾位咪你口中既ruud, kyrgios
safin, roddick, hewitt 我冇意見, 同medvedev一樣
呢種對手係正常, big3內戰先係罕有
medvedev如果第時有十個gs
咁當然含金量就唔同,
fed淨係贏murray都三次
murray當時又係"冇大滿貫"又"冇第一"既球手
呢三次係你眼中都係冇含金量?
仲有17, 18年cilic呢種, 你會點形容佢係偉大對手而thiem唔係?

其實我一開始第一篇文就係恥笑緊某少部分兜祖fans中曬自己嘅weak era歪理回力鏢

好簡單,老嘢07贏過祖,08贏過梅sir,但當時佢兩個喺嗰個timepoint都仲係普通人普通cv,所以即使喺未來佢兩個變成世界級球員,嚟到而家冇人會特別吹奏老嘢當時07 08贏過祖梅
但以前就係有少部分兜祖fans夾硬講weak era理論,嚟嘗試講到老嘢早期gs的含金量低,從而為兜祖護航

結果嚟到近幾年,兜祖諷刺地就係憑住贏班普通人刷gs破老嘢,如果根據佢地口中的weak era理論佢地而家gs數超越老嘢其實「唔夠說服力」喎
但佢地一見到而家爬老嘢頭,就唔再講weak era理論,因為根本唔需要,睇數字就夠argue 兜祖>老嘢
簡單嚟講就係龍門任佢地搬,所以我先有感而發寫篇嘢出嚟恥笑

事實就係佢地三個每人都有啲slam係贏普通人而拿到,根本冇需要用咩所謂「weak era理論」去特意貶低邊個邊個slam的含金量
而家嗰少部分fans食曬回力鏢就證明一、佢地幾咁on9,二、呢個歪理幾咁無聊
唔該你覆下人之前自己都用下腦先

而家邊個吹奏緊佢地贏NK Rudd唔通廢老贏咩gonzeles會拎出黎吹奏?自打稻草人?

我舉出07祖08梅係想指出你呢個對比係錯,根本佢地當時階段既career profile係唔會影響廢老果兩屆大滿含金量

A win is a win
簡單講weak era就係weak era
03-06係
18-22都係

But GS is GS,講完
你話08溫 12澳 17澳係咪值得吹奏過19美22溫,我答案係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞