【考評局都解錯?】嚴選史上最難DSE文言文,究竟「藏天下於天下」、「相濡以沫」即係點?

156 回覆
111 Like 12 Dislike
你的事情 你是某某 中文 書面語
你嘅嘢 中文(入面唔同方言嘅)口語

以廣東話為基礎寫成嘅公文 詩句 文言文:廣東話書面語
廣東話口講嘅用字:廣東話口語

而我用嗰種 應該係香港人講嘅廣東話口語
我認為 中文係一個好大嘅概念 當中包括所有中國認證過嘅語言 其中各個地區嘅方言都係中文 如果如同巴打你將書面語稱為中文 咁好可能會混淆

而我並無 普通話式書面語(即係巴打你口中嘅中文)屬於上等人嘅諗法 我只係指出好多人咁諗 但我認為香港人講嘅廣東話本身都有意義

呢點 如果你click 入去我wordpress 首頁 應該就會明白

我並唔係睇唔起香港人用嘅口語 只係書面語喺我眼中只係一個陳述 唔代表書面語就正規過口語

我希望我可以顯示畀人睇 口語講哲學 一啲都唔比書面語差 我會咁做唔係因為我睇唔起口語 只係好多人睇唔起口語 而我認為口語有其意義
噉你d大支那膠可以收皮
讀哲學講哲學之前 學通logic先
暫時未睇到巴打嘅論點
你好識駁嘴
無咩好駁唔駁嘅 和氣就好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞