【考評局都解錯?】嚴選史上最難DSE文言文,究竟「藏天下於天下」、「相濡以沫」即係點?

156 回覆
111 Like 12 Dislike
今次牛某會為你講講2022年dse中文卷卷一嘅三篇文言文所涵含嘅莊子哲學思想。
引子
今年嘅dse 中文卷卷一,居然全份卷(白話文同文言文)都一齊考哲學嘅文章,而牛哥仲貼中咗文言文嘅文章,因為有聽眾喺心事解難問過,如果你想聽返,可以去返ep.25嘅51:40。

今次,我哋就一齊嚟睇下2022年考咗嘅三篇好短嘅文言文當中嘅意思,呢三段文字雖然短,但係好能夠揭示當時知識份子討論緊嘅問題,亦好好咁對應我哋近排嘅集數。

呢次dse考咗楚共王遺弓、荊人遺弓、莊子〈大宗師〉三篇文,出卷嘅人好明顯對老莊有啲理解,否則出唔到三篇咁連貫嘅文章,可惜嘅係,我認為出卷嘅人嘅注釋顯示住佢錯解莊子,當然,咁可能係因為要令到熟讀範文〈逍遙遊〉嘅學生去好快知道篇〈大宗師〉講咩。我就借呢個機會同大家一齊去睇下莊子嘅思想,睇下「泉涸,魚相與處於陸,相呴(音:虛)以溼,相濡以沫,不如相忘於江湖」點樣顯示住莊子對生死、天地、轉化嘅睇法。

如果你係未考dse 嘅中學生,我有少少說話想同你講。我講嘅內容係超出考評局嘅範圍,我甚至會指出考評局嘅詮釋係錯,所以可能同你喺學校學到嘅資訊唔同,對你嘅卷一未必有幫助。但我仍然希望你會願意聽落去,因為莊子嘅哲學係討論人生嘅哲學,係值得細讀、值得用一個系統去讀。有機會因為dse 而讀到莊子係一個幸福,但如果讀莊子只係為咗dse 咁就會好可惜。

而如果你係已經考完dse/唔需要考dse嘅聽眾。咁就請你同我一齊用幾個字嘅時間,去忘記有形嘅形驅,一齊進入到莊子嘅夢鄉。
今集內容包括:

教授重要嘅dse睇文言文方法,用圖表為你解釋楚共王、孔子同老子嘅分別

莊子話生命只係氣聚氣散,咁人要點樣面對?

原來「相忘於江湖」個「忘」字唔止係忘記嘅意思

用〈逍遙遊〉範文理解「與其譽堯而非桀,不如兩忘而化其道。」

「魚相與處於陸」其實同《莊子》全文一開始所講嘅鯤鵬寓言有關

我話「DSE考卷將山注為舢板,將「藏大小有宜」改為「藏小於大有宜」,咁當然係錯改文意」

我哋往往唔明莊子嘅說話、覺得佢講嘅係神話,但其實要有開放心靈先能夠明白佢嘅深意

莊周夢蝶,有咩寓意?

莊子話死亡係「懸解」,係咩意思?

我最後總結出「楚共王係藏弓於楚,孔子係藏弓於人,老子係藏天下於天下。」到底點解?

希望聽完呢一集嘅你,可以分辨到坊間對莊子一知半解嘅解說,我並唔係話佢哋有意去講出一個弱嘅莊子,只係佢哋未必有時間去細閱莊子。亦希望你聽完之後,有興趣去拎起《莊子》,睇下莊子廣大而連貫嘅世界。如果世界係一場夢,莊子會係你同遊夢境嘅好夥伴。

我為呢集作咗首詩,唔知你聽完呢集會覺得呢首詩點呢?

有為成心無為道
昨日喜怒今日忘
鯤潛鵬飛皆時機
蝶翩人遊一回夢

內容節錄:
「喺成心之下,你係一個身份;喺道之中,你只係氣聚而生嘅存在,莊子透過呢一個還原,去還畀人類自由。」
「佢認為無論現實幾無情都好,唔係只有「相濡以沫」呢一條路,我哋唔應該只見陸地而不見江湖。人都可以喺精神層面昇華,呢一個係人所能夠肯定嘅嘢,有呢個精神嘅保證,先有可能面對世間唔同嘅不得已。」
「人一直會發夢、活得好似發夢一樣,而懞然不知。」
「對飛鳥嚟講,飛鳥嘅天空就係魚嘅江湖。」
G持
牛哥講經創立自2021年6月13日,志於編寫廣東話文章以及用廣東話去為香港人講講書本,內容主要有關歷史、政治、哲學,而我每次講一本書,希望唔只做到簡介/推介人去睇呢本書,我更想以我嘅理解去講講呢本書有趣嘅地方、值得反思嘅地方,希望真真正正同大家去了解一本書。用思考,去陪伴你過一小段時間。

雖然我明白書面語受眾更多,亦睇落更加上到檯面,但我唔採用書面語形式創作,因為我嘅目標好簡單,我唔係要寫畀外國人/其他語系嘅人睇,我係想寫畀香港人睇,所以就用香港人風格嘅廣東話入文。香港人,就用香港話講經。

牛哥講經Wordpress
(排咗版同加咗啲相,我會不定時修改內容,請以Wordpress版為準)
https://cowgortalk.wordpress.com

牛哥講經Podcast
(內容已經製作成Podcast,有興趣/覺得tldr可以聽聽)
Apple Podcast: https://podcasts.apple.com/hk/podcast/%E7%89%9B%E5%93%A5%E8%AC%9B%E7%B6%93/id1572447901?i=1000560057857
Spotify: https://open.spotify.com/episode/5aIB2Sz7OUb1gZ4obIqHIA?si=lE-J4Jj8SnGtamE0RRPy4A
KKBOX: https://podcast.kkbox.com/episode/Op6xpat3514wRqMeBp

牛哥講經IG
(歡迎畀comment / 參加投票講邊本書)
@cowgortalk: https://www.instagram.com/cowgortalk
平台連結可以去:https://linktr.ee/cowgortalk
喺wordpress 已睇,過嚟幫推
正文內容
孔老之別
楚共王遺弓
我哋一篇一篇嚟理解。第一篇話:

話說楚共王出去打獵,打打下就遺失咗把弓,身邊嘅人就想幫楚共王搵返把弓。共王話:「Stop!楚國人遺失咗把弓,最終都係楚國人執到,咁仲使咩搵?」孔子聽到呢件事就話:可惜共王諗嘢唔夠大,只需要講『一個人遺失把弓,另一個人得到把弓,使咩講楚唔楚人呢?』所以孔子就係大公。

楚共王聽落都係一個幾好嘅君主,自己跌咗把弓,諗起把弓係跌喺楚國國土,執返嘅都係楚國子民,就唔去搵返把弓。但係呢種諗法,仍然係以國家去分別、判斷行事,如果楚共王係喺晉國跌咗把弓,咁佢就有可能想要搵返把弓,因為唔係「楚人得之」。呢點就顯示住當時嘅國君可以做到愛護自己嘅國土、子民,但愛唔到人哋國家嘅國土、子民。

相比之下,孔子話唔需要計較係唔係楚人執到,只要係人類執到把弓就可以。孔子嘅愛就大得多,楚共王只愛楚人、只當楚人係自己人;而孔子愛所有人、當所有人係同類。呢點特別嘅地方在於,當時嘅時代係:

(1)經常以國家為單位去競爭,晉國得閒就打齊國、齊國得閒又打燕國咁,甚至有啲國家係世仇,勢不兩立

(1)呢點就唔少人都有改善嘅諗法,例如孟子墨子,其實仲有君主試過實踐出嚟。就好似春秋有五個霸主,都係想用武力去維持各國之間嘅和平。

(2)講個華夷之別,戰國七雄之中,秦國同楚國本來被視為外族,因為佢哋被中原國家視為無文化。呢個華夷之別其實一直影響住中國,漢朝有匈奴、唐朝有突厥……每個朝代都會視一個地區/民族係外族

(2)就比較特別,即使春秋五霸都會睇唔起外族,但係孔子:

子欲居九夷。或曰:「陋,如之何!」子曰:「君子居之,何陋之有?」

孔子想住到去九夷。有人就話:「九夷無文化,你點住啊?」孔子就話:「君子住喺嗰度,嗰度仲點會無文化呢?」令我諗起2021年離世嘅余英時先生話:「我到哪裡,哪裡就是中國」,呢一種就係文化傳承者嘅自信。如果我哋再回憶起ep.18嘅內容,就會記得孔子到過當時被稱為蠻夷嘅楚國幫楚王做事,所以對孔子嚟講係唔係一個人唔係以種族嚟分,而係以有無文化(禮制)嚟分,只要有文化,咩人都可以做好,因此留低一句名言「有教無類」,喺孔子眼中,人人都喺教育面前平等,人人都可以成為君子,「我欲仁,斯仁至矣。」

孔子再無分咩種族、階級,最後建立一個「天下為公」嘅世界。當然,呢個以人為本嘅世界好似會視人比其他萬物重要,例如孔子話「鳥獸不可與同群」、「廄焚。子退朝,曰:「傷人乎?」不問馬。」孔子唔問馬、亦唔係問係唔係自己人燒傷,而係純粹問有無人燒傷,顯示孔子認為人比動物重要。對於當時嘅時代,孔子嘅思想非常超前。
鄙人牛某

補習名師如果講到我會講嘅嘢就好
荊人遺弓
睇睇第二篇嘅文言文:

有一個荊人遺失咗一把弓,但佢又唔肯去搵返把弓,話:「荊人遺失把弓,荊人得到把弓,又使咩去搵返把弓?」孔子聽到之後就話:「將佢講嘅呢句嘅荊字刪除就可以。」老子聽到就話:「將佢講嘅呢句嘅人字刪除就可以。」所以老子就係至公(最無私)。

對老子嚟講,呢把弓原本就唔係屬於人,而係屬於天地。喺ep.46我哋提到老子認為「萬物恃之而生而不辭」,即係萬物嘅存在根源都係嚟自於道,而人只係萬物當中嘅其中一個存在,所以我哋可以話最終擁有萬物嘅就只有道,或者我哋可以話,人只係借用道所生嘅萬物去為自己所用。

依家呢把弓喺人嘅手中失去,只係歸還返去天地呢一個整體當中,萬物自然會對呢把弓有所運用,可以係有人執到把弓用嚟打獵、可以係有馬嬲執起把弓當做樹枝去督人、甚至把弓無被執起,結果被蟲蛀/被微生物分解,其實都係一種作用,又點需要著眼喺係唔係人去執到把弓呢?

所以老子睇落就比孔子更進一步。孔子以人為本,認為人人喺教育面前平等,但可能因為禽獸唔能夠被教識文明,所以低人一等。而老子就指出人只係萬物嘅一種,喺道面前,人同萬物都係平等,人可以用弓,而萬物都可以用弓嘅木去做其他用途。睇嚟老子嘅眼界又比孔子再大,用老子嘅思想去睇近嚟對動物權益嘅重視、話大自然同人係一體嘅講法,可以見到老子思想仍然先進。

用圖表理解楚共王/荊人、孔子同老子嘅分別:

差嘅國君(只愛自己,唔愛自己同人哋國家嘅人)->好嘅國君(例如楚共王,愛自己國家嘅人,唔愛人哋國家嘅人)->霸主(愛中原國家,但唔愛外族)->孔子(愛人類,而視動物為次一等)->老子(愛萬物,喺道面前,萬物平等)
G chi

考評局幾時請牛哥
學到嘢
lm 考唒先睇
畫界嘅範圍,最後畫條春咩,傻仔先畫界(我理解係咁), 因為老子諗野方向不嬲破界,大象無形,大音希聲,有咗形就有界,有一個音出咗就成咗單一嘅音相 ! 混沌係老子嘅最愛
入世嘅人攞出世嘅文考啲學生,成件事錯撚哂! 真心要啲學生點答? 悟到出世嘅就唔答你班出卷嘅迷人啦! 答到佢地滿意嘅答案就即係同出卷嘅一樣咁諗野啦!
真係無眼睇
其實識呢d對做人有咩用
咁快手
感謝 得閒幫推一下
我會講到一個熟悉dse 範文逍遙遊嘅學生會點理解今次考試嘅文章
對今年考生嚟講 呢篇文唔難

但我想指出篇文其實內容好豐富
如果遲下dse 嘅考生要去溫習呢篇文 可以睇多啲莊子嘅諗法 咁對佢哋人生/中國文化都有幫助
唔會請我呢種人
後面更精采
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞