【考評局都解錯?】嚴選史上最難DSE文言文,究竟「藏天下於天下」、「相濡以沫」即係點?

156 回覆
111 Like 12 Dislike
有觀眾問過就當自己貼中 咩料
感覺上係表達緊同一樣野

『緣聚則生,緣散則滅』

『人之生,氣之聚也,
聚則為生,散則為死。』

豪無違和感
如果以六袓解釋嘅菩提,就係諸法空相,而悟到諸法空相嘅就係明心見性!
而莊子以道家嘅角度黎講,應該係得道之人啦啩!
咁得道嘅人同明心見性嘅人比嘅話!
一個成仙,一個成佛!

我係凡夫真係唔夠班比意見喎!
好難解釋畀你聽喎每科都有佢自己方法學
支持
條友好好笑冇內容地駁嘴
中文係中文。
粵文係粵文。
中文唔係書面語。
粵文唔係口語。
佢地生存嘅本能就係當喺陸地之上就互相吐口水濕潤大家,叫佢地唔吐口水、唔理當下,只顧發白日夢地幻想自己精神上自由。或者互相濕潤都有一絲機會撐到有人救佢地?
又或者好似有條友好痛苦咁就死,叫佢忍住唔好叫出聲等人發現、唔好覺得痛苦,而係要佢諗住自己就嚟獲得解脫 ?好似聽落有啲不切實際
小朋友都係返去讀多啲書先啦,駁嘴都未識駁嘅話好柒架
原本既解釋係點呢?
留名學野
魚嗰個情況唔係一個實在嘅情況,係莊子代入自己係魚,以魚嘅角度睇思考返嗰兩條(或者多條)魚嘅情況,與其分別佢地慘唔慘,不如活在不被捆綁嘅思想狀態之中,而魚於嘅江湖,對應返人嘅道 !
下面嗰段『與其譽堯而非桀,不如兩忘而化其道』,與其分誰對誰錯,不如放下二元對錯嘅執着,客觀咁睇野,(同"不思善不思惡, 還你本來面目"同義)
唔好意思 講得唔清楚
我係問考評局係點解釋
咁咪即係逃避現實問題嘅懦夫
將把刀交去人地手然後自己唔係揸刀果個就一身輕
我諗其中一個唔同係在於因果背後仲有個業嘅系統
語境唔同
莊子對應嘅係封建禮制
故多講自然

佛教對應嘅係宗教同實在
故多講空
巴打介唔介意講講粵文同廣東話口語有咩分別
問返你
如果你話有「中文書面語」,噉咩係「中文口語」?
你話有「廣東話口語」,噉咩係「廣東話書面語」?
莊子嘅意思應該係
魚被成心所困 所以先會本能地吐口水
而呢個吐口水等人救係完全依賴他人

但莊子嘅鯤潛鵬飛就係自由嘅決定

而吐口水其實係生活喺周禮之下 戰亂之下
江湖 就係自然 呢點可以聽ep.48 我講老子時會提到
雙魚句雙王句最後意思會相差無幾 但個推論應該無咁詳細

錯嘅位會喺改咗最後一段嘅內容
交刀去人哋度 好似唔係莊子所為

最多好似只可以話佢迴避

例如非洲依家有人餓死 我哋知道 但我哋都唔處理 咁又算唔算你所講嘅 咁咪即係逃避現實問題嘅懦夫
我對於所有香港人嘅建議都係,唔好再用「廣東話」呢個詞。
一係你就話自己講「粵語」,一係就「香港語/香港話」。

牛哥講經創立自2021年6月13日,志於編寫廣東話「粵文/港文」文章以及用廣東話「粵文/港文」去為香港人講講書本……

雖然我明白書面語「中文」受眾更多,亦睇落更加上到檯面,但我唔採用書面語「中文」形式創作,因為我嘅目標好簡單,我唔係要寫畀外國人/其他語系嘅人睇,我係想寫畀香港人睇,所以就用香港人風格嘅廣東話入文「香港文」。香港人,就用香港話講經。

咩叫中文比粵文/港文「更加上到檯面」?妄自菲薄。

你做嘅嘢好好,只不過思想上流露出來仲係大中華教育灌輸嘅「中文屬於上等人」嘅概念。
唔該,香港人講香港話寫香港文係好自然嘅事,唔好自己睇唔起自己。人哋睇唔起你,因為佢哋思想上係中國人唔係香港人,唔使理佢哋。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞