【考評局都解錯?】嚴選史上最難DSE文言文,究竟「藏天下於天下」、「相濡以沫」即係點?

156 回覆
111 Like 12 Dislike
加油
其實到死嗰刻乜都帶唔走,諗下為乜而生存响呢個空間都好嘅! 總好過到死嗰刻先發現,成世人所有追求嘅野! 無一樣帶得走,所有嘅努力都灰飛煙滅!
我地最叻叻嘅就係有個腦諗下呢樣,諗下嗰樣 ! 連強功嘅功能有機會用都唔出下,係咪有啲sin 先!
我認為老子唔單止破
佢仲想回復到人嘅自然狀態之中
呢點我喺ep.48會講 如果巴打有興趣可以留意

而對於莊子嚟講 呢一個破嘅精神就更加明顯
一陣會提到大鵬就係一個好好嘅例子
感謝
成日打錯字
其實到死嗰刻乜都帶唔走,諗下為乜而生存响呢個空間都好嘅! 總好過到死嗰刻先發現,成世人所有追求嘅野! 無一樣帶得走,所有嘅努力都灰飛煙滅! 我地最叻叻嘅就係有個腦諗下呢樣,諗下嗰樣 ! 連強功嘅功能有機會用都唔下,係咪有啲sin 先!
我覺得有趣嘅位係考評局會改篇文 令到篇文對應到考生要背嘅範文
所以考生喺考嘅時候 唔需要悟 而係需要估考評局嘅心意
莊子面對戰國時期,係中國歷史第一次經常出現萬人以上戰爭嘅時期。面對住長年戰亂,人民一直生活喺苦難當中,可謂苦不堪言,而莊子哲學就成為其中一個支撐當時嘅人去生存落去嘅哲學。

當一個人遇到逆境,會好明白道家嘅關懷。

如果巴打你活得開心,大可以以家跳過莊子,到有一刻你遇到跨唔過嘅難關,莊子嘅說話就可能對你重要
如果個考生咁心機撚嘅,先特到圍嘅! 呢個制度就只係會發掘一堆心機撚出黎!咁仲有乜好講呢! 真係好可悲架
老子嘅自然唔係而家一般嘅我地認知自然,
"自然"應該譯做"本身就係咁"
所以"道法自然",應該譯做"道就本身就係咁嘅存在"
師兄唔講住,聽日開工,開心同你交流
所以咪一直話香港考試唔係考實際水平,係考你識唔識做人
『老子嘅自然唔係而家一般嘅我地認知自然)我同意

巴打你呢種解法係咪用牟宗三嘅講法?
我唔同意只有本來如此嘅意思

人法天 天法地 地法道 道法自然

當中嘅法字係效法嘅意思 咁道法自然變咗 道效法本來如此 實在不明所以

「希言自然,故飄風不終朝,驟雨不終日。」自然更有變化嘅意思
成個世界都係咁! 點得出黎嘅就係呢啲咁嘅人! 真係應返樓主講嘅
"泉涸,魚相與處於陸,相呴以溼,相濡以沫,不如相忘於江湖"
支持巴打有心
啱啱1999,改一改返先:

「老子嘅自然唔係而家一般嘅我地認知自然」呢點我同意

唔知巴打你呢種解法係咪用牟宗三嘅講法?
我唔同意自然只有本來如此嘅意思,睇返原句:

人法天 天法地 地法道 道法自然

當中嘅法字係效法嘅意思 咁道法自然變咗(道效法本來如此) 咁實在不明所以

睇返老子去睇自然,
「希言自然,故飄風不終朝,驟雨不終日。」自然更有變化嘅意思。

我諗呢點去到莊子嘅時候有更全面嘅發揮
知道有牟宗三呢個人,但係佢生平做過乜真係唔清楚!

講返"法"呢個字,係因為有a而"法b
因為有概念"人",而由於定義咗有"人"(你、我、他),而由呢個"人"嘅觀點出發,而有這個所謂"我"嘅容身嘅"天"與"地", 返反轉頭睇,能創造所有概念嘅本尊俾住個名佢叫做"道","道"就係咁嘅存在!
無窮嘅概念就係所有嘅可能性,鏡反映任何嘅相,無窮嘅變化離唔開乜都無嘅鏡面! 混沌就係無限嘅可能,鏡反映所有可能嘅相! 當定咗一個相,混沌就唔存在,就即係着咗相! 而我地就係混沌嘅本尊,亦都係能相就所有相嘅體,道就係咁!一切離唔開道,真心認知自己就係本尊,就係已經得到呢個無所得嘅道!
我覺得「相濡以沫 不如相忘於江湖」係解與其喺某地苦苦掙扎求存,倒不如放手一搏去其他更適合嘅地方
既然用"效法"代入咗到,咁你有無諗過其實佢個"法"字唔係你所諗"效法"咁解呢!
其實我有其他嘅解讀
lm
sad but true
所以好多考生都會答卷一係考評局心理學
一直理解唔到依句野
有無高手賜教一下
我都同意有呢一層意思 遲下會post 到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞