【考評局都解錯?】嚴選史上最難DSE文言文,究竟「藏天下於天下」、「相濡以沫」即係點?

156 回覆
111 Like 12 Dislike
依家中國文化理論上係包中國哲學
而家人哋就係唔係考緊哲學丫嘛理得佢包唔包
所以我用返哲學去講呢篇哲學嘅文章
咁就唔好話人解錯啦你有你講你啲哲學
唔係好明巴打你嘅諗法

我指出考評局嘅詮釋係錯、改文章係錯解文意

點解咁樣唔可以話佢解錯?
放下二元嘅分別嘅狀態,還本來面目,鬆自己縛,咪見到道囉😄
Lm
寫低少少自己嘅感想同學到嘅嘢,當鞏固吓記憶都好

1. 睇事物嘅時候,即便吸收咗本身對事物嘅judgment ,都要去忘記佢,用其本身、最客觀嘅角度去睇,先唔會受嗰樣嘢嘅固有印象局限思維,有啲似elon musk 話reasoning ge first principle

2. 相忘於江湖,精神轉化等等,雖然我覺得莊子提出呢種思想是比較悲觀的,好似現實中改變唔到,就從自己心靈上面去改 ( 當然也可以係樂觀,視乎角度 ),條魚冇水,抖唔到氣,就不如不要被現實所局限、挫敗啦,想像自己係一隻鳥,即使現實改不到,起碼自己都唔會比佢defeated

諗起如果依家dse中文科
係讀中國語文及文化科d野就好
強帖留名等
活着若是夢 是夢蝶讓水色震動
知易行難
好感謝巴打你睇完仲再寫低感想 總結得好好

好同意你所講「學校單單咁用 '以不同角度論斷事物,則效果迴異','不應執著事物對人的用處,無用之用' 等等嘅'標準'答案,真係令學生只能死背其意思,並唔能夠深入理解」
聽到一個概念嘅名 同理解一個概念嘅內容係兩種好唔同嘅分別 好希望可以幫到大家理解到一個概念嘅內容
當年中化係會教唐君毅
蝦米兄
佢哋用佢哋中文角度解法,你用你哲學解法,唔好話人錯
無錯!呢隻鹿一定係馬黎嘅,你試下話唔係馬,一定攞唔到高分,快啲話呢隻係馬黎啦! 為你好咋!
呢個類比好似有問題喎
巴打,咩叫中文角度解法?
G持牛哥
如實知
喺呢度講嘅氣同因緣有咩異同?
逍遙同煩惱即菩提嘅菩提係唔係又有相近之處?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞