【考評局都解錯?】嚴選史上最難DSE文言文,究竟「藏天下於天下」、「相濡以沫」即係點?

156 回覆
111 Like 12 Dislike
「法」有準則嘅意思,「道法自然」個「法」係動詞,可以解做「道以自然為準則」,即係話「道」嘅運動唔會擾動萬物,唔會令萬物失卻「自然」嘅狀態
事實上, 2014 年的 DSE 中文科卷一亦選用了台灣作家徐國能的作品《第九味》作為素材設題,當時有記者向徐國能查詢,對方也形容試題靈活,認為部分題目沒有標準答案。
https://www.youtube.com/watch?v=svwJDj1eEVM
考評局嘅專家未必讀過哲學
如果儒家係可以給予人勇氣
咁道家就能令人平靜
知道完先有機會學習
巴打總結得好好
我好同意
而萬物係本來會生老死 變化不斷 所以我諗雖然老子嘅自然唔等於我哋依家講嘅大自然 但仍然有變化嘅意味 只係呢個變化並無逆咗事物嘅本性

所以植物生長都係一種本來如此嘅自然
笑死
寫得好好
如果"道"係指能思想,制造關係分別嘅本身呢!
既唔係外境,亦唔係內境,係標籤乜為之內,乜為之外嘅本體,所有二元概念嘅分別都係源自呢個野主宰嘅! 好-唔好、美-醜、道德-唔道德、善-惡......... 等等都係佢攪出黎嘅,而呢個野(本身混沌狀態)嘅指標係根據你遇過嘅人俾你嘅價值觀、人生觀為指標嘅(不斷刷新),某程度上可以話你所認知嘅"自己"係俾周圍嘅人砌出黎嘅,天地萬物,就係由呢個能標籤野嘅野標籤為天地萬物! 未知嘅,未標籤嘅咪就係所謂混沌囉! 講到底根本就心嘅能力,同心嘅本身 ! 如果有咁嘅諗法! 可唔可以話自己得"道"呢?

到底係標籤一樣為之創造,定係要堅top top整出黎為之創造呢?

人有無一刻唔係活响呢個俾自己標籤化哂野嘅心空間呢?
我覺得真係無!
唔知你點睇呢?
到底係標籤一樣為之創造 ? 定係要堅top top整一樣野出黎為之創造呢?
又打少咗野
學生未咁入世可能答得仲好
考評局班人做左幾十年正苦工個人咁入世, 用老莊出題真係痴晒線
有聽 Callstar 既 起碼識一個
感謝你欣賞

我希望整到一個podcast 係中學生嘅自己都會想聽同學到嘢
我諗呢點同點理解道嘅生有關

如果我哋唔理解道係基督教式嘅創造

咁道嘅生係一種不生之生 即係只提供可能性同存在根據而唔指導點樣生長
我個人覺得 係有啲深意

例如講到莊子嘅 藏
想知請講
心嘅維度,可能就係"道"
人哋考中文啫
或者用 都係道會更啱
考緊中國文化 好似係
中文專家咪識中國文化,關哲學乜事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞