[高達扭蛋/盒蛋討論區 13] MSE / FORTE / FW# / G FRAME / NX / SDFC etc

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
上個月入咗一隻白色銀雷1400蚊
係我第一隻MSE黎
但我仲未拆

嗰時我仲特登買多咗隻TR-6練下手油
發現都幾好玩

細佬拜服
I know that feel bro

我砌緊RG 仲要係Titanium Finish,有啲件畀屋企人當垃圾掉左 剩係買得返普通版補件
師兄有冇上色設定俾我參考吓,咁啱我都油緊呢隻
同埋隻飛機仔有冇油?
淨係入怨念機唔錯
個模俾Bandai 改得幾好睇
推薦S GUNDAM
無油飛機仔
TR既飛機我覺得唔靚
陣間影俾你睇吓用咩色
原設: https://p-bandai.com/hk/item/N2464725001001
台仔:https://home.gamer.com.tw/creationDetail.php?sn=4430330
Mine : 基本上睇心情
見到邊度太齋就油(因為呢隻係我第一隻扭蛋上色,所以我都係實驗性手油)
我近排入咗set dspiae marker,上面一隻T R1、一隻T R6都淨係用咗marker 油
(marker 上色小建議
如果啲顏色唔上色
可以用800或者1000號砂紙打磨下個表面先再上色
或者用03號灰色做底漆
之後再油你想要嘅顏色)

Tr 6:
關節用晒03號灰上色
紅色用04號
黃色用07(唔建議,建議用返AV油)
金色用09號
金屬綠色用05
支炮同兩邊推進器都用咗紫色08號
支炮中間就用02銀色
圓形接駁位用07鐡色
最後一定要噴消光保護(上面啲相係我未噴之前影)
有呀
我買左隻ex-s 同埋 astray red

好正呀
好詳細
唔該晒師兄

forte 15係咪未出?
未呀, 未知幾時
得國寶到過日版, 不過應該無哂
thanks
想問下邊度有得後追mse gp02
通街都有
GP02個盾同本體距離太遠,望落好古怪
盾柄改用透明連接粒粒好睇好多
以為你自己覆自己
個個都係咁講
有冇人知個套肥渣古 邊到有
carousell仲有
係街完全冇見過。
套嘢2月出
現時點有幾間都賣過
8月出第2彈
出咗成個星期都無人關心
訂一盒嘅話街舖仲平
https://p-bandai.com/hk/item/N2590557001001
有冇人訂nu 胸像 孤仔100蚊唔使3隻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞