[高達扭蛋/盒蛋討論區 13] MSE / FORTE / FW# / G FRAME / NX / SDFC etc

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
師兄個地台係邊到買
K澤條友日日講匯價真係好煩 講真

其實3個情況
1: 間廠佢既
笨大中國廠同日本笨大用美金交易 佢買入係貴左但都係落返自己廠袋

2. 代工廠同當地笨大交易
中國代工廠同佢當地分公司交易一定係用人仔
然後支那笨大賣比日本笨大用美金 佢買入係貴左但都係落返自己支那分公司袋

3. 代工廠同日本笨大交易
代工廠直接賣比日本笨大 用美金交易 買入價貴左令成本上升
我當佢10蚊人仔 正常16算 = 160羊
家陣20算 = 200羊 咪差果40羊 (佢批發唔會500羊一粒計 所以成本應該差唔多)
佢要運費包裝MARGIN利潤果度 起碼佔4成至1半
佢話係算EX圍皮, 我就唔信佢通常彈係赤字賣緊
再姐, 佢同D廠買90幾萬件貨, 條款應該係半年計平均6個月匯率波動改表價, 呢頭跌完果頭升返D其實無咁佢吹到大差異
佢成日戴頭盔式叫春少煩
講到下年MSE EX都會延期
但可能會再版part 4, 同EX 雙翼parts及沙撤比

https://twitter.com/gasha_komagata/status/1568150497194016773?s=20&t=DYqYIJHQVpWSra0ED39wPA
鬥長命等叉鴨髀成功
無佢就無而家嘅扭蛋部
但係成日叫春真心煩

系列開太多
遲早有幾個好似ROBOT CONCERTO爛尾
GASHAPON QUEST之前就話鋸到班日本仔一頸血
咁AQUA SHOOTERS又賣成點
唔見香港有好多舖頭入

點解要送我大FORTE上水星做祭品
死都唔出EX
當官方Twitter係私人ig狂洗板

以前都會覺得多d幫襯ex,出咩都買

但真心有d情緒勒索

宜家剩係買g v 海盜封坑算

F近2年每年死2次又復活2次,希望佢可以出曬ew機體再完美收場開個新二頭身算
情緒勒索好貼切
我知生產環境成日變 係好多困難
但唔使月經週經每次出新產品又噏一次掛
最近變埋日經添

14 15 16都唔出
EW剩低三子實凍過水
以前成日話佢好鍾意睇問卷
MSE又識叫人投票定價乜乜物物
價就識加 死都唔補完佢

激鬥同盟幾多人玩 唔理你2頭身2.5頭身定3頭身
SD比例仲有市場架喎
寧願講多啲開發進度和新產品的發展方向,價錢大家都預佢會加,唔洗經常講嘅
講到問卷就真係收皮

好記得ex29德天佢問大家想完美換裝定係固定造型,然後出個投票

屌你之後極速公佈半換裝,你係feel到佢其實整好咗但係又唔想得罪一邊整埋d假投票戴頭盔試反應,其實一早就決定好曬個方向

德天之前都有類似嘅投票,之前果次之後我就對k澤份人麻麻

我明白有時就算商品幾好但係市場反應麻麻要cut唯有接受,就好似lgbb/sdx/元祖sd咁,我係鐘意,但係少人買商家佬無肉食有咩計

但k澤衰在呢啲市場po下下暗示係玩家問題咁,就係因為你唔買所以搞到cut line,mse都係靠ex賺錢維繫通販,總之你同我多多買ex

之前我都會因為經歷sd系斷line上心,但宜家我諗我都係玩家,量力而為,真係斷嘅話咪接受,反正你cut完實有新line出
用咗3隻龜同人換3飛機TR真愛
30蚊一架飛機我都額外買左3架
[member]
事實就係K澤志大才疏,F由三個月一次
比佢攪到半年都冇一次
然後又浪費金錢攪水槍同RC
仲好意思怪玩家
Btw 巴打哩個係筆塗定噴筆
純粹用marker油
點油到唔出界?
買軟頭marker
基本上肉眼睇唔到出界

只會喺我用鏡頭zoom 大你哋先會睇到

Mse對眼係內銀外透明件加兩個波波做detail,其實真心高質,希望長出長有唔好好似fw咁質素下跌
K澤: 請大家幫幫手課EX!!! 唔係就要加到1000YEN一粒!!!
大家要多d水人買ex

冇班善長人翁支持我地就要加價
EX 開始貴到有啲頂唔順…

我買隻RG God 連馬都係500 蚊…
我拆多左隻TR
可能綠色件太深色唔明顯
所以我照上金屬色
大雪櫃同螳螂各950港紙

成2K...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞