香港人可唔可以唔好咁撚仆街,做食客俾啲同理心好嗎?

336 回覆
542 Like 1208 Dislike
你講既野事實係有餐廳可以做俾食客,食客問唔出奇
因為樓主本身都無將心比己,佢淨係想方便自己
因為香港的高增值產業只要好少人就可以做到。不需要大量勞動人口
垃圾低等下賤暖劣等人種香港人話畀得起錢就要最好服務

點解收高價高級餐廳就可以提供好服務,低價茶餐廳級別就提供唔到高級餐廳服務?
你呢句係事實,但起連登講事實會被插

利申:本人做酒店業

香港住完間酒店房仲污糟過大陸人住,要求又多,又唔準時退房,又嘈到比人投訴
香港人話我畀左錢架
明明有咁多工揀 係要做飲食
大陸人住,住完一早8點退房去shopping了

真懷念做大陸客生意的日子,仲開心過宜家做香港人生意

隨便屌,隨便插,我都係講事實
大陸人都有比錢
xx人都有畀錢
最憎就係QR code落單
屌,都話起連登講事實係冇用。。

香港人真係以為自己既行為好好咩,成班西客
師兄係咪去餐廳食完飯會幫手洗埋碗果d fd黎?
我諗呢啲日子返唔到轉頭
大陸都唔多掂
呢個comment係唔係證實咗樓主啱啱出嚟做嘢
又好老實講,你想人點答?黃色白色一條條咁?如果有人問你咩係白飯咩係水你會點諗?
如果本身嗰樣嘢係比較少見,例如王子麵咁,問下真係冇問題,但你走去本身就suppose係食呢啲嘅鋪頭去問啲on9問題真係搏屌,唔識唔係可恥但不如嘗試問下同行朋友或者自己google先,而唔係怪人唔去當你bb仔咁服侍你
可能你覺得都係答一兩句啫有幾難,但唔好唔記得個staff係serve緊全場嘅人,炒緊場已經好忙仲邊有心力去答你啲on9問題,每個人都捉住個staff問一兩句on9嘢到時遲咗出餐抺枱又屌屌聲,大佬個世界唔係圍住你一個轉
如果呢個post 出現係台灣Dcard
D reply 會係點呢

我自己就覺得香港係好多人唔係好有禮貌嘅客人
但係樓主講果堆事例都唔係好justify 到
只係反映返香港人果種咩都趕既心態
反映番樓主間餐廳都係西店
大家打個和姐
外賣要檸底有咩問題。熱檸水浸太耐會好酸,咪叫餐廳淨係俾杯檸檬,返屋企再自己加熱水。同意香港人好多西客,但唔係你講果幾個point。
歐美大把人都會咁做啦 睇你個Menu最多咪5分鐘 問吓你有冇某啲菜式有咩問題
你都係西客一份子。。。
曾經做過飲食業D閪客真係好撚仆街借D耳話食物變壞
夠膽死買外賣第二日返黎話變味要換但食左一半以上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞