香港人可唔可以唔好咁撚仆街,做食客俾啲同理心好嗎?

336 回覆
542 Like 1208 Dislike
你上黎叫春就解決到?
以前飯店一般啲菜式寫喺牆上面,就算用餐牌,都冇可能寫晒所有配搭出嚟,所以一般都淨係寫啲大路嘢,如果想要特殊配搭或者有特別要求,伙記會幫你問問徐晃做唔做到。

好懷念以前嘅香港,唔似而家啲人咁燥
飲食俾狗做
同一個人工,我做下會所/衫舖/cs食下妹妹仔又得
返下保安舒舒服服又一日又得
係要班傻閪走去做飲食,壽司郎嗰班呀,仲覺得自己好撚型好有team spirit成個邪教咁撚樣
所以直頭走甜 啲餐廳落糖甜到糖尿呀大佬
咁閪 一律建議加料處理
其實茶餐廳啲奶茶檸茶係較好哂甜度
所以就係得三種甜度
港式做法係咁
唔預先落糖較味啲茶就會苦澀味
西客太多, 杯野有精架.......飲啦, 西客.....
以前做賣遊戲機,有個女人入嚟買郵票
咁你都只係需要答一句 無啫
唔通你話無 啲客又真係會屌鳩你乜都無得食咩
人嗌微甜你照落 跟手俾個少甜佢 唔通個客又拎你杯嘢去驗咩
你做waiter唔serve客 請你返嚟食屎痾飯啊?
近日寡人微服出巡
發現唔同的食店的辣程度有所差異
故此
寡人要統一辣量行
為大中小辣提供標準
同時小辣的程度要分得更小
嬰兒辣 bb辣 受精卵辣
樓下五間茶記
得一間menu有廈門炒米
但係我去是旦一間都整到出嚟畀我
甘你老母
熱檸水會浸到勁酸同澀
仲話學人做餐飲
最好呢 個客自己落單放低錢 之後入廚房自己煮完再拎走
諗起我發生過類似情況
去開果間茶記餐牌居然冇乾炒牛河
之後一問原來個老細唔鍾意處理河粉
用QR code 落單無問題,但唔好再收我加一
我樓下餐廳仲可以咁玩
間嘢menu炒菜淨係得牛肉肉片雞柳
我成日嗌菜心炒豬頸肉芥蘭炒臘味佢都照整

茄子煲又係
menu得魚雲同牛仔骨
但係見過人改豆腐 排骨 鮮魷

最離譜係試過嗌奶茶溝呵力都沖畀我
層主真係完美表示仆街西客既極致
你咁講就錯了
醫護係雞
社工是社蓄
老師係教蓄
保險狗地產狗
工程狗

唔好話警察係狗 狗都不如
因為佢係女
試過有客嚟買沙冰叫我幫佢少冰,因為小朋友唔飲得咁凍
咁聽落比較似係你做餐廳都唔知咁做會好飲啲
你哋唔專業喎
唔洗嬲 遲下全部qr code落單
你可以轉定行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞