Affordable Watches 手錶討論區 (12)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
咁MG 係特別d … 個幑調好好J
結婚
買咗咩?
mg 創辦人Christine Hutter係go同朗格做過
佢既製錶有青出於藍既感覺

如果玩大集團牌子,咁朗格一定無敵
但我覺得德國錶既終極目標
應該係玩watchmaster獨立製作既手錶
德系傳統手工藝真係正到爆
有講得好啱 不過點都好high end germany 唔關我事
哈哈,多言了
affordable既德國手工藝,除左nomos同stowa,仲可以睇tourby,勉強2萬內入場

你都好多好野啦紅巴
我地呢d薯仔睇你同bnic巴展覽學到唔少野
離開集團既好處

咁真係建議你刻埋字 橫掂都已經係訂制
一隻完全屬於自己既錶更有意義
其實二手寶璣type 20都係我目標之一
Stowa ?
等開箱
既然係訂製一定刻啦,定係未諗到刻咩咋
上手感覺如何?我有啲擔心個厚度
我覺得ok呀
同埋呢隻有致敬邊間大廠?

喼隻好似幾靚仔 1516緊去唔去馬好
有冇試過
上手幾大幾厚下
但係好靚仔
聽日去佢d鋪到睇下有冇現貨試先
講真除去個brand其實滿意嘅,塊面係弧形面,隻色就抄iwc上年隻沙色大飛囉,但其他嘢今次都都原創,八叉嘢又手上鍊又monopusher又top grade 機芯,算佢啦。
起動計時無彈針,但錶冠粒洋蔥有一點撞/拋得唔好,但真係得一點唔驗屍唔會覺所以是但。

都幾貼手,我覺得好過佢出嗰啲42mm diver,我度就14mm厚,同我啲diver差唔多(細mm咁厚),可能因為佢無咁多層layer所以望落覺得厚。但你可能要問清楚係咪銅版真係厚2mm咁痴線定佢打錯

機芯打磨唔錯,但塊金色遮咗好多嘢睇唔到,同埋點解唔寫限量喺度,而且要倒轉個王冠係乜玩法,串鳩老細成日出抄錶倒米?

希望佢唔好再抄咁多撈啦,坦白講成日抄人真係晒師傅啲靚手功同心機
恭喜

影多張正面,佢隻原色真係有啲難影,佢少少metallic feel好易反光
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞