Affordable Watches 手錶討論區 (12)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
講開機芯打磨,farer隻Stanhope II 7千幾做到咁幾質素都幾唔話得
見佢隻森用miyota 90s5

我覺得又唔會叫垃圾嘅, 但睇返啲歐美microbrand用miyota 9字頭calibre嘅款應該普遍係400u-800u咁上吓, 而隻森358000yen圍返港紙兩皮幾…

極端啲講兩皮幾夠買隻Oris /CW 嘅自家芯J吓 甚至兩隻swiss made嘅入門品牌Cosc錶

最後睇你有幾鍾意森個外觀啦, 一見鍾情嘅嘢冇得講
但論specs嚟講係幾貴
Farer啲擺舵好有設計
新手想入手隻hamilton khaki field mechanical bronze有冇ching知邊度有現貨
可惜係白面
白色我覺得幾正,不過係冇想買嘅衝動,發覺宜家好難會有衝動想買一隻錶
miyota 9字頭機芯算ok
我有一隻平均快12秒
缺點係嘈少少同上鍊效率弱d
不過如果師傅有做調較
係可以無咁嘈同精準好多
以咁既價錢,同eta sw 既standard版比
可以一戰啦
至於精工...er...唔識講
咁咪好,唔似我成日身痕
雖然佢話想成隻錶都日製先用 miyota,但咁嘅價真係誇咗啲
應該學吓 ming
我情願平多少少用 nh 35 都好過 miyota

一係就俾多少少用 sw,miyota 只係平玩 28800,完全唔覺有咩優點
hahahaha 我都想講買kurono 不如買ming ….. 當然鍾意好難講,但真心唔值
可惜係兩皮幾,炒到4-5皮 ……. 唔知發生咩事 講真,勁靚咩? 又唔係…. 真係唔知做乜
留番啲錢比油魔
你身痕=依個post多好多相J
Tribus做緊sale
有啲心動 小秒針cosc 連稅500euro有找
我聽你話
剛剛係cheapnatostore度訂左5條錶帶
之前爬文見你地話佢偶然會寄失
我俾多3.95usd 做tracking
希望萬無一失啦

星期六出去拎錶先
之後會影相分享
sinn gang,我要進來了
hahaha congrat !!!! 到時跟大佬!
週中好難頂

cheapestnato 係平玩款,搵啱自己鍾意嘅款再搵條靚

Small Rose
用機芯角度去睇就唔值
但講面盤同錶殼造功我覺得完勝返同價位啲錶
如果鍾意佢個design既話可以訂隻玩下
會對玩錶有另一番體驗

利申:有隻Chronograph 2 Shiro
實物靚過睇相,但個計時手感比精工萬零蚊啲Chronograph仲要差
各位咸友
又有新款睇

今次好剛陽,幾有feel
我自己排就咁
SW=ETA>MIYOTA>NH>垃圾大陸芯
如果玩 mb 我會睇埋價錢,miyota 同 nh 個差價值幾多

有時真係情願平一千幾百用 nh 好過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞