是咁的,我一個月前係香港做左個大型既社會實驗

729 回覆
10724 Like 170 Dislike
啲媒體先ON9
睇住連登黎出post
連登真係主流
如果我係marvel粉都會認真查下
唔係就聽住先
樓主試到d網媒呢個好野
低能樓主係到自吹自擂
唔係news既野點樣fact check
你留言打埋d超大粗體千字文都係冇人睇架啦
慘得過我而加出晒名
而加討論既野根本就同Marvel無關
個實驗係用可以容易fc既假source增加自己credibility,令虛假既資訊得到廣泛流傳
而最後既結果係成功左
內容係咪娛樂野完全唔係重點
你係咪以為自己好撚醒
連格式都唔識用
樓主好波
證明兒登成班弱智小學雞中學生上
香港傳媒=笑話
睇左套戲就覺得樓主呢個撚人idea 走得太前
如果要達成你既目標,你應該試下用呢招話拜登死咗睇下流唔流傳到

我覺得你實驗結果係證明care呢啲嘢既人唔會fc,而唔係你所講既香港人既智商

外國有個人用digital marketing創造左間唔存在既餐廳,有人嘗試book位,有blog去介紹。係咪又可以話外國人全部都唔識fc?
佢吹嘅野就係電影劇情
我真係想知除左入場睇戲之外仲可以點fact check?
睇完出黎話佢呃9人又算唔算劇透??
樓主好波
你追下post啦,呢樣嘢講咗好多次
唔係fact check套戲嘅內容
係check樓主原post篇fake news個source

舉個例
如果我求其出個post扮晒引述報章咁話比家超有兩條J
唔通你又話因為你本人無除過佢條褲望
所以無辦法判斷我講真定講假咩?

如果要fact check
最簡單係google樓主引述嗰篇fake news嘅出處,睇下有冇相關新聞同討論
想仔細少少用完中文check就再用英文關鍵字查
一查就會發現網路上完全無出現過相關新聞同討論
咁好自然就會知道樓主篇文係fake news甚至好可能係樓主原創
更加唔好講4chan 嗰度樓主自己亦都整埋個破綻出黎

事實上原post後面一堆人就係咁樣去fact check
所以去到後面唔少人已經講緊樓主篇報導係fake news

要fact check係好易
不過一般人唔會特登去check呢啲嘢
所以網民中伏我覺得好正常
只係傳媒無就內容做基本核實就轉載呢件事好有問題
最後一段好認同

其實就算我尋日都入左場睇
之前對呢d rumors都係dont give a shit
你講咩都好
會入場就會入,唔會入就唔會入

其實係d網媒俾佢撚狗啫
又算咩大型社會實驗
咁撚無聊嘅topic得鳩閒face check咩
樓主玩得好玩喇
遲啲假新聞法拉鳩你呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞