是咁的,我一個月前係香港做左個大型既社會實驗

729 回覆
10724 Like 170 Dislike
流出fact check 條撚咩 樓豬咪扮醒啦
點fc
其實M字C字嗰啲咪間接證實
覆得嗰個PO啲人都未必會睇套戲
但可以證明黨媒做嘢乸西到一個極點
笑到仆街
根據香港法例第200章《刑事罪行條例》第161條 (1) 款 (c) 段,任何人取用電腦的意圖或目的在於使其本人或他人不誠實地獲益 (不論是在取用電腦的同時或在日後任何時間),即屬犯罪,一經循公訴程序定罪,可處監禁5年。

如果有人真係喺覺得套戲有多結局嘅前提下被fake入咗好多次場,就已經存在獲益人(戲院+Marvel)

有冇法律JJ
驟眼睇樓主好成功,但諗深一層樓主你所謂嘅實驗其實未必準確
首先樓主只係post喺影視台入面,而會對奇異博士2有興趣嘅人可能只係連登一小部分嘅marvel迷
即係話樓主只係成功撚到連登其中一個台嘅一部分marvel迷,樓主一下子就將結論擴展為“測試香港人既智商”, 實在有欠公允
其次,有留意開marvel新聞就知,marvel年中都有大大小小嘅傳聞,一時話某某加盟做某某角色,一時話乜嘢乜嘢片段流出,youtube search marvel外國假trailer冇一百都有幾十條,所以樓主用marvel電影黎做"fake news"實驗並唔理想,因為呢個系列本身就充滿大量唔確定嘅消息
承上,影視行業嘅fake news本身日日都有,亦無傷大雅,就算連登仔被fake, 最多咪笑兩聲就算。就算呢單新聞望落好流,但大家根本就冇fact check嘅動力。樓主指連登仔唔識fact check, 有冇諗過其實只係懶得fact check上連登打咁多字?
最後,如果樓主想用假新聞考驗連登仔fact check嘅能力,其實應該用公共性較高嘅新聞(時事話題),放喺多人留意嘅版面(時事台)。不過咁樣好大機會犯法,亦都會俾連登仔怒屌or俾連狗ban9你
(順帶一提,某啲關注度較大嘅假新聞,連登admin係會幫手標示做fake news, 所以樓主唔使擔心連登仔會成日俾fake news撚到)
散播謠言仲要覺得自己好威威
雖則話謠言止於智者
但謠言係始於智障的
fact check d假sources
屌你個thumbnail fortnite 黎?
一早fc見到外國source冇就知流料
鬼佬網係冇乜content farm
係多click bait但唔會呃鳩你
乜連登仔會fact check架咩
其實洗鬼做實驗, 只要求鳩其出個post放成大篇英文, 但係個標題寫中文, 就算個中文標題同內文完全相反, D人都唔會睇內文而只會信晒個標題
呢度十個有九個都係咁
樓豬好叻 撚咁多人 勁想幫你含
係都拉撚左班網媒先
樓主高招
網媒=垃圾
出文講野無責任
你認為只會係娛樂新聞出現?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞