是咁的,我一個月前係香港做左個大型既社會實驗

729 回覆
10724 Like 170 Dislike
澄清你個澄清

啲雜誌算唔算發佈假新聞
咁都要做實驗?
搶鹽搶廁紙唔夠?
送倉鼠上路又唔夠?
到今日仲堅持四下無人都戴口罩仲唔夠?

香港人加油!
所以魔鏡紅得起
有趣過套戲嘅劇情
我要fact check下你呢個post 係咪真先
弱智樓主 呢啲擺明係rumor嘅野 睇場戲都要fc完先可以選擇相信rumor

樓主老母:煮好飯啦 出黎食啦
樓主:我唔信 我要fc下先 你同啲野食影張相send比我先出
係現今, 事實係唔係真都根本唔重要...

放真假消息都好, 放出黎既人都係投其所好..

會信既人就會信.. 唔信既你點FC 左佢都唔會信...

世上咁多假消息無可能FC 得曬, 更何況如果係有心放假消息既, 就算你去知名可信性好既都一樣可以係假...你根本FC 唔到...

正正係呢個時代真同假都唔重要先會咁多假消息...點FC得曬...

資訊唔係第一手既永遠都係二手, 咁二手既資訊又點FC 呢...
唔好咁啦樓主宜家以爲自己好威
笑到。不過我真心覺得個idea好好
中曬
推你
撚狗,大型社會實驗
其實班傳媒係唔會care新聞真定假
最緊要有流量
夠爆就得
反正佢只係話傳
冇需理會真假,引到人睇就夠
越爆越好
樓主今鋪係威既
講起愛作戰我記得好好睇
而家都唔知邊度有得睇返

另外黃子華同蔡少芬套電視劇都俾人鬧到後尾播多個結局
樓上仲有人話啲網媒會唔會告樓主
樓主不知幫佢地賺咗幾多廣告錢
其實樓主都係馬後炮
鳩噏噏到比人抄post先話自己做社會實驗
樓主
樓主高汁 original content
project results可以用嚟寫論文
Marvel既Rumor冇百條都有幾十條,而根本Fake News既原則所有既Rumor其實都係冇方法去證明,就算之前Spiderman三代同堂都好,官方同演員都一直否認其實係可以定性為Fake News

依d野如果你覺得有代表性就繼續,因為之後所有Marvel或者電影相關既rumor都係fake既
樓主有D搞笑, 話就話係做社會實驗, 想撚班人其實係冇智商咩都信
但你想睇到你單謠言既人點去fact-check?
除非係佢搵到官方正式回應有冇呢件事/電影正式上畫先至叫fact-check到係咪真. 套戲做之前官方根本冇可能做回應啦.
然後又想撚d娛樂新聞上黎抄新聞冇fact-check, 但每個娛樂新聞個topic其實都有加左個"傳", "傳聞" 咁既字眼, 同上佢地冇可能搵官方回應, 所以咪加呢d字眼, 戴足頭盔冇得輸之餘, 出呢d話題性既新聞更加係增加到網站既點擊率, 咁樣已經夠哂精啦.
同埋你個所謂既謠言post, 樓主你點知reply果d人唔係謠言式reply?
即係有人reply咁咪要入戲院刷十幾次, 其實有幾多人出個reply果下個心真係咁諗?
樓主個謠言post > 樓主笑鳩d人信十足唔識fact-check
同post既謠言reply > 樓主就唔去fact-check人地係咪講真
最後既結果, 其實樓主個實驗對象係咪自己?
不誠實使用電腦
樓主小心
你睇咗CCTV?
你又點FC咗無死人?
無聊
樓主勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞