是咁的,我一個月前係香港做左個大型既社會實驗

729 回覆
10724 Like 170 Dislike
咁樣叫大型社會實驗
apm730垃圾
個陣見到都唔信直接上一頁

但估唔到之後原來咁多網媒俾人撚呢下好笑
樓主犯左不誠實使用電腦罪

GG啦
發佈假新聞
我勸樓豬快d飛
垃圾傳媒
有中伏

但樓主堅好野,
一次炒起晒d垃圾網媒
利用MCU嘅特點加埋娛樂新聞的語境去證明香港人唔識Fact Check ,本身對想笑香港人嘅立場就係有利

用返三代同堂做例子,已經全世界傳媒都去Fact Check,但係Andrew 死都話冇,本人出嚟夠唔夠權威性?咁算唔算Fact Check 左係冇?
但歷史係點,最有權威性嘅官方係呃左大家,單憑呢個經驗,MCU嘅消息已經變成冇人知邊個人嘅流出消息先係事實,咁一日未入場睇戲,一般人又如何所謂Fact Check
你可能見住某啲回覆心諗
呢條on9一定係被我fake咗先走出黎話我
其實你唔講出黎 到最後大家發現被fake
都係互相笑下對方on9就算
呢個世界根本冇人需要真相
同宗教一樣 一班人堅持相信一個概念
個樣野就會越黎越似真 大家就越來越相信
你創造咗個話題 大家開開心心踴躍參與討論
然後你宜家就出嚟話社會實驗 笑鳩大家
最後得到嘅係咩
你有你笑 其他人有其他人繼續討論下個“社會實驗”
中招我覺得好正常,因為的確一般人唔會為咗呢啲花邊新聞走去fact check
但傳媒中招真係抵鬧

反而我好奇點解一堆人走去話無辦法fact check?
根本要fact check好易
篇文係用報導式語氣同用字,而唔係單純"我聽朋友講"
換言之只要嘗試有搵返篇文嘅來源好快就會發現樓主係無中生有9UP
正因為咁原post去到後面已經有一堆人話係fake news

話無辦法fact check嘅人係咪自爆唔識fact check?
每日頭條kknews有冇抄到
一個國際版,一個中國友善版
依家唔係fact check 劇情呀,係fact check佢篇嘢嘅真假呀,證明佢係9搵嘅source 咪代表唔可信囉有咁難明
不如你去marvel 做
老實講上連登睇 9成唔會fact check 就算知係假睇完就算
冇信過 不過係證明好多人冇腦
希望唔好變成狼來了咁
Nice 真係多on9
冇咗有公信力嘅媒體
來源:4chan
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞