是咁的,我一個月前係香港做左個大型既社會實驗

729 回覆
10724 Like 170 Dislike
呢個Post 有咩咁重要,要浪費時間去FC

同埋
網媒一個"傳" 字已經代表未FC
出新聞純粹為左增加閱讀量之嘛
娛樂新聞好多人睇完唔會點fact check 咁啲低質傳媒咪抄嚟抄去就算
叻少少就抄英文source 不過有時連英文都解錯
全港最大車禍現場
連登仔不嬲都好受fake news影響
炒車唔係第一日既事

#49咁清醒
而家呢類page炒冷飯但又呃到人留言pm好撚戇鳩
其實唔覺有好多人信有唔同版
睇完入討論po, 基本上問有無兩個版嘅都比人屌ON9
得樓主呢D on9仔先會覺得呢D娛樂野會有人認真睇 仲想人用時間fact check 重要係到懶醒咁
一個都無follow, 見fd share comment都即恥笑
好幾次佢地睇完呢啲19 page推介而想去一個地方
有啲我住附近/做野經過, 即影返實景叫佢地唔洗去 咪中伏
另一樣嘢我唔明嘅係點解咁多人幫傳媒講說話
咩加個「傳」字就代表未fact check,講到好似咁就撇清晒責任咁

咁係咪假如我而家出個post話比加超出世嗰陣有3隻腳4個頭5條J無屎忽
傳媒就可以話「網傳」比加超出世嗰陣有3隻腳4個頭5條J無屎忽?

作為傳媒轉貼內容之前做求證係基本職業操守
你話有啲情況好難求證我都理解
但今次情況係連最簡單嘅google求證都懶得做
只係單純加「傳」字就轉載
做得咁HEA不如唔好做啦
好癲,可以寫篇Phd論文
樓主好波講真,一個post睇到香港人有幾唔識用自己個腦,睇到而香港既妓者有幾撚廢,真心好波
請受小弟一拜

利申:咁岩冇留意你個post,但有聽朋友講起,但冇打算睇幾次
呢個社會實驗假設左
香港人一定有興趣花時間對娛樂新聞做FC ...

&
唔通大家睇新聞見到個 "傳" 字都相信新聞內容架咩?

真心問
強帖留名
好波 成日見班垃圾網媒記者mon住連登當新聞咁好做嗱 dllm
厲害!
Content farm 最多跣地記者
做得好
其實我覺得抽獎咁睇都不失為一種新玩法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞