[Postcrossing] 與世界各地交換明信片和郵票 (4)

1001 回覆
26 Like 1 Dislike
諗起遲下郵票都有食評
真係好頂癮

等d巴打發功

放心 我唔會咁做

結城巴 踏正12點再上樂滿郵都係無restore

睇黎都係要去轉總局
我最快要後日先去到

颱風?總局都冇曬$3.7仲會restore咩
btw今日入手咗
少一張好似差左d野咁

我只係想買$1.7咋,唔會用3.7寄野

WHY
諗起遲下郵票都有食評
真係好頂癮

等d巴打發功

放心 我唔會咁做

睇黎都係要去轉總局
我最快要後日先去到

btw今日入手咗
少一張好似差左d野咁

WHY

緊係用$1.7貼多兩個啦
又靚啲又唔洗寫咁多字

睇黎都係要去轉總局
我最快要後日先去到

btw今日入手咗
少一張好似差左d野咁

WHY

又靚啲又唔洗寫咁多字

講緊邊套先

Btw可能新手 暫時寫落唔覺得點 同埋可能本身用緊幾張明信片細
諗起遲下郵票都有食評
真係好頂癮

等d巴打發功

放心 我唔會咁做

睇黎都係要去轉總局
我最快要後日先去到

btw今日入手咗
少一張好似差左d野咁

WHY

又靚啲又唔洗寫咁多字

放假 出地區中央郵局望下

睇黎都係要去轉總局
我最快要後日先去到

btw今日入手咗
少一張好似差左d野咁

WHY

又靚啲又唔洗寫咁多字

講緊邊套先

Btw可能新手 暫時寫落唔覺得點 同埋可能本身用緊幾張明信片細

颱風
香港風景卡全部都大張,貼多幾個所郵票係好重要

睇黎都係要去轉總局
我最快要後日先去到

btw今日入手咗
少一張好似差左d野咁

WHY

又靚啲又唔洗寫咁多字

放假 出地區中央郵局望下

快啲出啦

睇黎都係要去轉總局
我最快要後日先去到

btw今日入手咗
少一張好似差左d野咁

WHY

又靚啲又唔洗寫咁多字

講緊邊套先

颱風

咁啱上次買咗一set幾張都係細張 隨便講咗兩句香港係講廣東話同埋將「你好」嘅廣東話發音寫咗出黎 加埋postcross ID 日期就無乜位剩

快啲出啦

過多半粒鐘避開放飯時間

颱風

張張都靚喎

睇黎都係要去轉總局
我最快要後日先去到

btw今日入手咗
少一張好似差左d野咁

WHY

又靚啲又唔洗寫咁多字

講緊邊套先

颱風

咁啱上次買咗一set幾張都係細張 隨便講咗兩句香港係講廣東話同埋將「你好」嘅廣東話發音寫咗出黎 加埋postcross ID 日期就無乜位剩

你寫既內容好正,可以介紹到香港
一陣順便買啲大風景卡寫下

睇黎都係要去轉總局
我最快要後日先去到

btw今日入手咗
少一張好似差左d野咁

WHY

又靚啲又唔洗寫咁多字

講緊邊套先

颱風

郵局
上次喺商務買咗十張八張 應該唔洗買卡住 不過如果靚的話 我

快啲出啦

過多半粒鐘避開放飯時間

颱風

張張都靚喎

出到去都放完飯啦
想睇郵票可以去上環誠利睇
再順路去勝香園食蕃茄通
颱風我買左儲個啲,不過冇預到寄信用,要買小小1.7黎寄

郵局

真係諗唔到寫咩好 特別係簡介無嘢講果啲真係唔知都同佢講乜
有個對家話鍾意同屋企人一齊睇明信片
我寫「Hope your family and you will love this card」

睇黎都係要去轉總局
我最快要後日先去到

btw今日入手咗
少一張好似差左d野咁

WHY

又靚啲又唔洗寫咁多字

講緊邊套先

颱風

郵局

十張八張好抵
郵局都係啲普通風景卡咋

快啲出啦

過多半粒鐘避開放飯時間

颱風

張張都靚喎

出到去都放完飯啦
再順路去勝香園食蕃茄通

巴打係咪曲線引我自爆
想睇下我話遠唔遠黎收窄起底範圍

啲學生未放完嘛 BTW而家出門

郵局

真係諗唔到寫咩好 特別係簡介無嘢講果啲真係唔知都同佢講乜
有個對家話鍾意同屋企人一齊睇明信片
我寫「Hope your family and you will love this card」

寫呢啲ok啦,隨心就得
介紹下卡上風景都應該夠寫滿

快啲出啦

過多半粒鐘避開放飯時間

颱風

張張都靚喎

出到去都放完飯啦
再順路去勝香園食蕃茄通

巴打係咪曲線引我自爆

你會唔會諗多左

快啲出啦

過多半粒鐘避開放飯時間

颱風

張張都靚喎

出到去都放完飯啦
再順路去勝香園食蕃茄通

巴打係咪曲線引我自爆

你會唔會諗多左

I feel scared.

快啲出啦

過多半粒鐘避開放飯時間

颱風

張張都靚喎

出到去都放完飯啦
再順路去勝香園食蕃茄通

巴打係咪曲線引我自爆

你會唔會諗多左

I feel scared.

我覺得自己有啲強逼症 執到啲郵票整整齊齊就好滿足

Btw 我鍾意1.7x2+0.2+0.1
因為用太多1.7最後積咗一堆2.2同2.9唔知點寄 而家開始清緊

好整齊
btw你地點樣係postcard mit張郵票落黎
勁驚整爛

信封上的郵票如何收集呢?這裡就是教你如何把信封上的郵票成功的跟信封分開,然後你就可以有一張郵票囉!
當我們剪下舊信封上的郵票時,注意不要剪到郵票的四邊齒孔,紙邊最好留寬一點。
剪下來之後,就可以把它們放在溫水中浸泡了。
郵票紙片泡上一段時間後,郵票和信封就會分開。
接下來,就要把郵票面的漿糊或膠水洗淨,再放入清水裡涮一下。最後,把郵票撈起放在報紙上陰乾,再放入書本中壓平,就大功告成了。

另一方面,也不見得每一個舊信封上的郵票都適宜把它泡洗下來,比方說,彩色信封一泡水往往就會脫色,就不適宜和其他郵票一起泡水。還有,具有紀念價值或是歷史意義的舊信封,就要連信封及郵票完整的保存下來,這樣會更有價值。

剪爛張postcard?
推介左套兒童郵票俾班人妻同事
我覺得自己有啲強逼症 執到啲郵票整整齊齊就好滿足

Btw 我鍾意1.7x2+0.2+0.1
因為用太多1.7最後積咗一堆2.2同2.9唔知點寄 而家開始清緊

好整齊
btw你地點樣係postcard mit張郵票落黎
勁驚整爛

信封上的郵票如何收集呢?這裡就是教你如何把信封上的郵票成功的跟信封分開,然後你就可以有一張郵票囉!
當我們剪下舊信封上的郵票時,注意不要剪到郵票的四邊齒孔,紙邊最好留寬一點。
剪下來之後,就可以把它們放在溫水中浸泡了。
郵票紙片泡上一段時間後,郵票和信封就會分開。
接下來,就要把郵票面的漿糊或膠水洗淨,再放入清水裡涮一下。最後,把郵票撈起放在報紙上陰乾,再放入書本中壓平,就大功告成了。

另一方面,也不見得每一個舊信封上的郵票都適宜把它泡洗下來,比方說,彩色信封一泡水往往就會脫色,就不適宜和其他郵票一起泡水。還有,具有紀念價值或是歷史意義的舊信封,就要連信封及郵票完整的保存下來,這樣會更有價值。

剪爛張postcard?

你喜歡可以成張postcard 浸
推介左套兒童郵票俾班人妻同事

啲人妻會唔會叫屋企啲老友記去搶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞