[Postcrossing] 與世界各地交換明信片和郵票 (4)

1001 回覆
26 Like 1 Dislike
我覺得自己有啲強逼症 執到啲郵票整整齊齊就好滿足

Btw 我鍾意1.7x2+0.2+0.1
因為用太多1.7最後積咗一堆2.2同2.9唔知點寄 而家開始清緊

好整齊
btw你地點樣係postcard mit張郵票落黎
勁驚整爛

因為用太多1.7最後積咗一堆2.2同2.9唔知點寄 而家開始清緊

好整齊
勁驚整爛

右下角個食物郵票咩黎?好靚
俄羅斯寄左30幾日終於收到
收到張芬蘭,好靚好鍾意
原來佢地夜晚都係全日光

點解我61日都未到

好整齊
勁驚整爛

右下角個食物郵票咩黎?好靚

2015年「心思心意」郵票
http://www.hongkongpoststamps.hk/chi/newsletter/2015/01/20150115a.htm
收到張芬蘭,好靚好鍾意
原來佢地夜晚都係全日光

30日好快到
北方夏天日照時間比我地長好多

巴打放得又整齊又靚,好治癒
我都係鐘意1.7x2+0.2+0.1
1.7以上用黎寄包裹好快冇晒
結城巴 踏正12點再上樂滿郵都係無restore

睇黎都係要去轉總局
我最快要後日先去到
幾年前玩過,試過收到英國人寄茶包,又收過啲零食。好有趣

我都收過好多唔同既野
就嚟60日張中國都仲未收到

好快又可以抽過張
諗起遲下郵票都有食評
真係好頂癮

等d巴打發功

你個盒好正
我用郵票袋入住咋 其實d郵票收埋唔捨得用多

睇黎都係要去轉總局
我最快要後日先去到

颱風?總局都冇曬$3.7仲會restore咩
btw今日入手咗
少一張好似差左d野咁
幾年前玩過,試過收到英國人寄茶包,又收過啲零食。好有趣

我好怕收茶包,因為我麻麻地水果/香草茶,而外國又大多數都係呢d,次次都係丟/俾同事
抽到個俄妹好正

忍唔住立即開工寫卡
諗起遲下郵票都有食評
真係好頂癮

等d巴打發功

收到張芬蘭,好靚好鍾意
原來佢地夜晚都係全日光

30日好快到

我呢度夜晚10點先日落

睇黎都係要去轉總局
我最快要後日先去到

btw今日入手咗
少一張好似差左d野咁

應該講緊七一套 當然颱風都想要

好整齊
勁驚整爛

信封上的郵票如何收集呢?這裡就是教你如何把信封上的郵票成功的跟信封分開,然後你就可以有一張郵票囉!
當我們剪下舊信封上的郵票時,注意不要剪到郵票的四邊齒孔,紙邊最好留寬一點。
剪下來之後,就可以把它們放在溫水中浸泡了。
郵票紙片泡上一段時間後,郵票和信封就會分開。
接下來,就要把郵票面的漿糊或膠水洗淨,再放入清水裡涮一下。最後,把郵票撈起放在報紙上陰乾,再放入書本中壓平,就大功告成了。

另一方面,也不見得每一個舊信封上的郵票都適宜把它泡洗下來,比方說,彩色信封一泡水往往就會脫色,就不適宜和其他郵票一起泡水。還有,具有紀念價值或是歷史意義的舊信封,就要連信封及郵票完整的保存下來,這樣會更有價值。
收到張芬蘭,好靚好鍾意
原來佢地夜晚都係全日光

30日好快到

我呢度夜晚10點先日落

可以返工返到十點
諗起遲下郵票都有食評
真係好頂癮

等d巴打發功

放心 我唔會咁做
抽到個俄妹好正

忍唔住立即開工寫卡

加油

睇黎都係要去轉總局
我最快要後日先去到

btw今日入手咗
少一張好似差左d野咁

我只係想買$1.7咋,唔會用3.7寄野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞