召喚lihkg所有學神/P牌巴絲(99)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
報駕院幫你排埋
想問下拎正式牌係咪去邊間運吉處都得
請問係咪日日都有快期抽,星期六日都打得?
如果係駕院嘅話係咪冇得自己咁樣抽?
紅日冇定點?
你拎份表出嚟睇吓佢叫你去邊度交
請先睇頭 post 及 pin

by 我很忙
考車唔需要打針,淨係要安心出行同量體溫(運輸署職員提供的直線電話:2714 6164)
特登打埋出嚟都仲要問兩次

→各類考試已經恢復,之前冇得考嘅等通知新期(有巴打話已經收到新考期),據經驗新期會係同一個場但未必相同時間
→駕駛考試排期服務(新申請考試/重考快期/改期等):已經恢復(如需到辦事處遞交申請,建議預約,唔使排咁耐)
→牌照相關申請(拎學/P/正式牌):已經可以 walk in(但建議預約,唔使排咁耐)
網上預約:https://www.gov.hk/tc/residents/transport/drivinglicense/abs.htm

sources:
2022/04/21:https://www.td.gov.hk/tc/publications_and_press_releases/press_releases/transport_department/index_id_3675.html
2022/03/29:https://www.td.gov.hk/tc/publications_and_press_releases/press_releases/transport_department/index_id_3672.html
無 呢個係街期 同駕院唔同隊
駕院啲奇怪堂值唔值得去:

1. 迎新講座:唔洗去,app有片睇,反正全程廢話冇乜用

2. 筆試精讀:有少少用但冇必要,真係好得閒先去

3. 基礎訓練:建議去,特別係棍波,上真車之前學下基本操作,上第一堂嗰時師傅就唔洗嘥時間慢慢教

4. 隨車觀察:冇L用,俾錢去出面補鐘好過齋坐人車

5. 獨立訓練、長途駕駛、模擬考試:有車俾你揸,傻仔先唔去

6. 中期技巧理論堂:講乙部。課堂大部分講既嘢你師傅都會同你講,不過個講師都有少少補充。唔算特別有用但有時間可以上

7. 危機處理理論堂:上完好似冇上咁,冇乜嘢學到,可以唔上

8. 路試備戰:講師會講解所有考試路線要注意既地方,幾有用,建議上
想搭單問下有無傻9保安check針卡?
無 得安心出行
丙部
由左至右
私合 私乙 私丙 van合 van乙 van丙 26
好撚戇鳩啲package
差唔多有一半係水份
預約咗都要排兩三個鐘?
今日考油塘又肥星期六鯉魚門d車多撚到
walk in 唔知預約係點
想問吓駕院嘅快期係點? 我上網搵過見有啲人話駕院係冇快期
其實學院課程有一半都搵笨,成堆垃圾講座,報學院只係為左佢既路線同埋考官好似會鬆手D
我報元駕自van,一堂講座都冇去過,全部都係上堂跟師父學車,上左8日16節就pass左
除左3,5之外其他都唔洗去
8都可以去下,但其實youtube都有
大家學牌出保險幾錢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞