百合水區再涅槃重生 - 鐘意百合請入黎吹水[7]

1001 回覆
13 Like 6 Dislike

最近追開呢套幾好睇
web出到200幾話
最近終於出文庫版
有無咩百合/レズ觀賞設施?

類似 我可以一路好優雅地食飯 一路睇住金魚缸有兩條女好優雅咁百合咁
呀 打漏左,就去東京想知有無咁既野

者係佢地咪有d maid cafe 係睇maid跳舞show咁既
類似咁樣形式,但係係睇佢地百合營業演出咁

百合/レズ 既話只係想旁觀
咁最簡單就係間飲食店 我一路食飯 佢地一路百合 唔好同我交流

既然有cafe係扮貓扮外星人
咁扮百合 都應該唔係好偏者
現實版わたゆり
search 過下之後又真係有喎 日文叫 レズ鑑賞
多謝係度令我認識呢套作品
哀而不傷正正係我嘅後感

越睇越代入主角
一路睇真係有嗰種慢慢沉入海底嘅感覺
周圍一片漆黑,窒息,孤獨,可怕,平靜

沉入海底時你可能會合上眼諗起你最愛嘅人
回憶起同佢嘅日常
想像如果你而加見到佢你地會講乜嘢
可惜,呢啲事唔會再發生
可幸,所有野都存於心底

原來Sea Bed係指腦海
我都係睇呢度介紹先知呢部作品
近年補左唔少百合佳作,seabed係好到我無庸置疑評價最高
(另外大推一部短篇小說:紫色のクオリア
關鍵字有widescreen baroque, possibility of puberty, 光的最短距離
仲有統一場論,量子力學等用到無得再濫的設定
但即使呢本書面世十年後我先接觸到,仍然覺得佩服
一本信息量超過很多長三四倍既作品
兼具精心設計橋段同閱讀既爽快感
最難得拋設定之餘唔覺得硬套,好好貼合人物情緒同主旨
放諸類近題材都算出色既SF作品)

而seabed更勝一籌,我會形容為大巧不工
佢用完全相反寫作取向:極端碎片化既日記式敘事,缺乏戲劇性轉折,以及平淡交代既收尾
沒有耐性既讀者可能早就放棄
但seabed人物塑造、情感表達深刻程度係大部分作品難以比擬
作品名本身已經係隱喻:海面看似平靜,而實際洶湧澎湃既海底不深入就無從得知
呢種體驗如同潛水般逐步推進
每段敘述眼看無關緊要,但就係連串日常鎖事構成她們的人生
沒有一段可以忽略,只有將她們人生經歷視作整體考量才能夠理解呢部作品

歸根究底seabed就是反故事
故事,追求高度精煉既情節描寫,角色行為被作者有意識安排用以揭示主題、理念或意義
但人生就不是故事
故事結束角色實現價值,事件圓滿解決
可是「人生」仍會繼續下去

只要活著,人必然經歷痛苦、無聊、後悔、迷茫
通過故事獲取意義,足以成為支撐人生既信念
我覺得seabed表達左呢一點
之前玩左廿分鐘就停左,今晚開返seabed玩
我覺得seabed利害嘅點係

除左可以令我產生強烈共情外

仲有終章
果幾行字
明明係好平靜
但好神奇地一下子將20小時篇幅嘅
日記碎片、主線劇情、人物感情
Click into place

睇完留低幾種好複雜嘅感覺混埋一齊
有遺憾、有凄美、但都有解脱

如果篇幅可以短啲就好了
qualia真係勁好睇,好撚mindfuck吓
當年作者まこと間唔中有畫畫Live
啲人問過佢會唔會動畫化
佢話唔想
其實𠵱種友達以上情人未滿嘅設定
甜中帶醒仲好味啦

仲記得當年Live外國人用English問𠵱套作品咩作品嚟
佢好似用「girlship」𠵱個字回答
一路睇一路急住想知道發展
但到尾段就不斷想將結局推遲
到最後接受感覺可以釋懷但又空虛既感覺

Click into place 形容得好好

不過線索太繁多時序散亂真假虛實,講真我都未完全理得透
對作品演繹會有分歧或偏差
預定會重玩
有冇睇埋漫畫加筆 箱の中の手紙
呢段簡直係畫龍點睛
呢套係漫畫定小說?
小說
聽把聲都覺得正,希望還元到原作甜度起馬七成
生日快樂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞