百合水區再涅槃重生 - 鐘意百合請入黎吹水[7]

1001 回覆
13 Like 6 Dislike
冇淺粉
有冇人有睇我怎麼可能唔知乜乜柒柒
真唯嗰齣,開紫陽花篇,紫陽花小天使世一
呢套果然SHAFT過光輝魔女
OP一股反父權動畫既感覺
正片大半集茶會 可能要演返三集先入主題
今季嗰兩套,要唔要停播其實值得斟酌,雖然有一套以為自己有強影射已經停咗
今次同以前停播事例既差別,311/京阿尼大火係天災人禍,今次就完全屬於政治事件

停播一定係向現實妥協,但我立場係有政治諷刺警惕意味既作品先更加唔應該停播,我覺得咁容易就接納自我審查非常唔好,對觀眾對創作者都係
有槍戰就停播我就覺得冇必要
武士道嗰部處理唔好有機會炎上,咁公司立場無謂博,睇之後BD會唔會收返
今次都係人禍,只不過同時都係政治事件
停播與否除咗考慮作品內容,創作者嘅創作動機都好重要,如果係嚴肅探討一啲問題,當然唔應該停播,但如果係拎一啲事情嚟開玩笑,停播都好合理
作品嘅價值可以由觀眾賦予,觀眾離唔開社會,如果有啲新嘅社會事件,令創作者覺得作品解讀會被扭曲,甚至偏離創作原意,停播可以話係妥協,但亦係保護作品嘅手段
係創作方定外部壓力逼令停播而家不得而之,但如果係創作者決定,我自己係理解的
唔係延期而係成集消失,令人更加在意嗰集內容
邊一套???
停播應該係資方or電視台決定,制作方應該冇權話事
要保護作品唔被過分解讀,除咗停播可以有相對開放既選項,例如戴頭盔加句本故事純屬虛構

healer girl有集玩俄羅斯文化,一樣會引人對時事遐想超脫本身搞笑意圖,都冇停播改內容,雖然今次對日本人嚟講貼身好多

再離題啲講,既然揀得漫才做主題就更加唔好怕炎上同避諱政治,漫才呢種庶民娛樂正正係百無禁忌先精彩,北野武就有好多政治唔謹慎既發言
所以唔係嚴肅探討就應該保留,開玩笑就應該自主規制,笑話有能力俾到另一種消化社會事件既方向,唔一定係負面,停播係對創作對大眾都太冇信心
頂點

停播話題反而令到多咗人知套野/買bd,結果論睇未必咁差
創作自由應該受到維護
不過網絡年代自由係雙向,評論者話語權有時甚至凌駕創作者,當中包括好多必有用心既hater
好似look back咁真摰又近乎一致好評既作品都因為驚反對而改對白
其實都無可奈何
look back我覺得唔同,因為佢原版同改版都有公開,你知改版只係妥協,單行本都改返貼近原版

再之後藤本展覽放埋草稿,甚至就係真實事件日期,你可以更清楚創作原意係咩

呢種就係除咗揀唔公開,你仲有其他選項保護到作品冇被曲解
有冇人有睇過呢套 可期待?
https://youtu.be/O242tdWMvHQ
頭一集已經死咗一件
傳統戀愛劇,不過有趣既係對S文化既套用
故事背景就係講角色喺主題cafe演戲,所以表裡演員恰好構成二層展開式敘事
原作胃痛位動畫第一季應該唔會做到
估計會好似終將咁加少量原創埋尾
個名同造型明顯致敬saga
喪屍
[7月Key原創新番] 天籟人偶
https://lih.kg/3060360
yes
冇睇
晏啲會po 埋第一集嘅gif
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞