劉仲敬對香港評論整合 (7)

1001 回覆
5 Like 14 Dislike
劉仲敬係一個巴蜀學者, 佢曾經喺新疆做過法醫, 佢嘅內陸機關背景令佢對列寧主義同中國共產黨有非常深刻嘅認識。
我嘗試節錄或者總結一下佢對香港嘅評論,希望大家可以從中得到一啲啟發,對自己嘅處境同前路有更清晰嘅認知。

(我覺得)佢對香港嘅期許相當大, 所以佢反而會以最壞情況設想, 大家唔使太驚, 要相信自己

由於post 1太長太分散,而且劉仲敬嘅某啲用字比較難明,如果大家有咩問題即管問,我嘗試幫你搵相關評論同解釋。亦都歡迎大家討論姨學相關問題。

Post 1: https://lihkg.com/thread/1513457/page/1
Post 2: https://lihkg.com/thread/2592348/page/1
Post 3: https://lihkg.com/thread/2635377/page/1
Post 4: https://lihkg.com/thread/2755682/page/1
Post 5: https://lihkg.com/thread/2836515/page/1
Post 6: https://lihkg.com/thread/2901322/page/1

人地畀個位做避難所乜都夠
而且作為包圍網最關鍵一環必有一戰

台灣又唔似日本輸左都仲有帝國老本嘅民族國家
支撐到香港個體但唔足以支撐以萬計香港人形成新社群
呢點同英美好唔同
英美甚至日本有能力包容甚至吸收外來文化
台灣offer唔到呢啲野甚至要避免被清洗
考量既野都唔同
其實係台灣獨派係知代管嘅中華民國台灣係半窪地,所以先至更加主張要用劇烈嘅手段排蚑包括49難民滯台蚑同港/澳蚑。
關中華民國台灣咩事 中華民國可以幫你擋到幾多次子彈

分明台灣就係劣質 支起上嚟最好敬而遠之
講緊人哋台灣獨派咪就係知有國民黨存在同畀中華民國代管嘅台灣係半窪地,人哋就係知劣,所以先至去改呀,去諗辦法排蚑,去發明台灣民族。港蚑就淨係諗住走佬打「國際線」,憑呢樣就已經比唔上人哋。

支係存在喺周圍 美國歐洲都存在
香港唔因畀英國統治而高貴 台灣亦唔因俾中國統治而低劣
係人一日復一日嘅行為所造成 有遺產 但唔係遺產決定一切
入曬所有去一個假想敵明顯係掩耳盜鈴 彷彿排支自己就唔支
台仔排支唔排支好 韓國瑜定陳時中 分明最好都係敬而遠之
都係嗰句 現實對香港人太寬鬆搞到爭住做蠢老鼠
靜靜地贏唔得嘅
講緊人哋台灣獨派咪就係知有國民黨存在同畀中華民國代管嘅台灣係半窪地,人哋就係知劣,所以先至去改呀,去諗辦法排蚑,去發明台灣民族。港蚑就淨係諗住走佬打「國際線」,憑呢樣就已經比唔上人哋。

老實講島內排支不及全力親美親日擠走支那文化見效同快速
宮廟等等既傳統作為附近海域沿海信仰唔係真係咁易切支
唔好畀我講中,
單靠排支急速發明單一民族好大機會犯上民國發明中華民族嘅同等錯誤
引用阿姨歧視鏈
台灣就算歧視鏈超過香港唔代表自己個位高左
跑贏第n位只係取代第n位,更何況歧視鏈要國際默認先得
人哋唔係單靠排蚑,都好強調同日本嘅淵源(類似香港同英國噉),近期重因為霧島政府重未肯開放福島嘢開始唔多妥霧島呢個華獨政府。要發明民族其中一個方法就要假想敵,台灣民族假想敵咪蚑蛆,只不過人哋係將滯台蚑49難民同港澳蚑都一筆劃做蚑蛆噉解。
宮廟、媽祖嗰啲重簡單,就好似爬龍舟呢啲本身就東南亞傳統,溯本清源咪得。
其實就算係最激進嘅台灣獨派(最鍾意屌香港人嗰班)都只係想脫離「中華圈」,完全冇諗過要顛倒歧視鏈做上等人,起碼佢哋基本上覺得台灣點勁都好頭上重有日本呢個前宗主國,唔似香港某啲撚樣攞住本外國護照就當正自己係精神白人。嗰班去屌台灣獨派嘅撚樣就當正台灣係「華人民主燈塔」,話台灣(中華民國)已經係獨立,想台灣繼續做小中華,噉獨派唔屌柒班柒頭就勢係假。
佢哋做到外人都唔需要講啲咩

另外之前都話泛支左黃民小鐘意做蠢老鼠,就畀人當假想敵一齊打。幫台灣進步左做水泥隊介入民族鬥爭,仲要開地圖炮學人用「廢台派」自招話柄。

呢啲野台左講得你香港人唔講得,正如n-word 黑人先用得,香港人先可以話人做港豬,香港以外嘅人搭口屌港豬都會引起香港人反感,就係咁簡單。
個班真係柒頭黎
乜野華人民主書院彈去多倫多收得仲多課金
彈出黎真係仆街黎
呢啲野台左講得你香港人唔講得,正如n-word 黑人先用得,香港人先可以話人做港豬,香港以外嘅人搭口屌港豬都會引起香港人反感,就係咁簡單。
本來就係,但係近期幾單嘢都係港豬先撩者賤,道理幾乎喺曬人哋嗰邊,邊怪得人屌你係中國香港人。
就係落人口實,之後都會畀人執出黎加牙齒印
有冇發現近幾單最初起因都係陣bitch味八婆出事

進步文青係咁,厭女噁男恰我地進步姊妹
王喜又係咁,正正常常求救唔會有事,道理係呢邊人哋都會想息事寧人,又係用啲八婆語氣話要交出兇手(人地就算係唔講理既,吹咩?)

與其話係巨嬰性格不如話bitch味太重
補充:係港式辦公室講是非既師奶八婆格,全世界包括香港人應該都唔like,只係對人民公敵大家冇所謂,耐左以為全世界都受

好心出到去唔好咁bitchy
[TLDR]王喜事件反映台港地位大翻轉
https://lih.kg/2955607
雖然對文中意見存有保留,但覺得呢位巴打暫時係全連登講呢個問題講得最好嗰個
新post 留名,啱買咗中國漥地
歧視鏈逆轉
痛打落水狗
佢篇文點出咗台港衝突既核心,就係歧視鏈逆轉,要怪就怪我地既祖輩,唔搞民族發明,寧願民主回歸害死後代。人地就啱啱相反。好多香港人其實骨子裡係睇唔起台獨運動,更加唔願意承認人地既幾十年既積累同努力。以為出嚟時代革命一次就可以抹煞人地三十年來既努力。正如芝麻人所言,人地三代人既努力憑咩要輸比你十年既寒窗苦讀。所以我以前一直講有得揀唔好去台灣,同台灣最好保持距離。因為大家既關係係相克大於相生,就算香港民族建構完成,大家會係海防事務上合作,但也只係互惠互利,並唔存在邊個靠邊個呢個情況。港澳條例一廢除,首當其衝既一定係流亡義士同諗住讀書工作攞永居班人。到底香港人幾時先明白而家係香港人靠人地,而唔係人地靠返你地香港人,我諗而家反而要着緊既係點樣善後,而唔係追究彼此責任,一定要盡快為呢件事降溫。
降溫? 人地綠營上綱上綫到族群衝突 邊有得降溫?
連偽造陰性記錄入境都講得出 點降溫?

有D say既杜文澤同鄭立又跟住話咩人離鄉賤 即係跟住綠營agenda走
要降溫就應該屌王喜青山癡綫佬 將件事變翻做一個普通人既偶發事件

太遲喇 落硬閘
要有意識藍同深綠都有憎鳩香港人既理由
藍至深藍就覺得自己正統流落異鄉高級中國人,
未有九七都憎鳩香港,同南來文人一樣覺得香港欠中國,要香港做反攻中國支點(係咪同某啲近排走左去台灣既南來中國民主派好鳩似?)
依家就憎香港人反中亂港etc
深綠台派右翼就整民族建構逆轉歧視鏈順手打香港提升民族自信,淺綠左翼就同世界左翼差唔多唔洗多講
仲要淺綠同時力陰啲陰啲畀白黨吸收

一係低調避難一係行遠啲
講到口水都乾
咁真係人離鄉賤喎
有種咪撚嚟囉 亡國奴敗軍之將 死返中國香港囉
^可能大部分台灣人係咁諗添 而事實上真係駁唔到
一句講哂就係要識分莊閒 而香港人唔係莊 一係接受一係離開 呢個政治現實
咁落咗閘都仲有唔少人係嗰邊,降溫係必須既。成件事搞到咁大根本就係王喜反應過當,唔係話整到鼻哥流血係啱,但係你投訴完再屌都未遲,而家係佢未搞清楚人地成個制度,就post相上網公審,佢已經唔係第一次。而且語氣好似要懸紅緝兇咁。唔知仲以為係窩藏罪犯,而且講啲唔講啲,搞到件事由本身可以順利解決到而家咁大件事,只能話佢難辭其咎。老實講我個人就希望香港人真係唔好再過台灣,而且去到外地唔好再將香港嗰套當做金科玉律,將歷史積分同信用值消耗晒,受害既只會全體香港人。
你擋得一次 擋唔到下次
家陣綠營下下都搵香港人做箭靶
下次搵幾個白咭又上綱上綫到全香港人問題
可以點?
郁手就唔止係民進黨,藍白都有但身位唔明顯或者左右開弓
但factual 野佢中九成
今次順手解除19年潛在道德包袱
由頭到尾王喜karen格演繹成為欺負台灣人完全係由性格問題畀台灣借坡下驢
打醒班以為台灣包住彩虹泡泡既左翼民小都係好事

//怪我地既祖輩,唔搞民族發明,寧願民主回歸害死後代。//
其實個代親中社運/大中華政治人物都係國共勢力,換轉台灣就係藍腦,大中華史觀下國共贏左都係中國人呢類想法大行其是

香港當年仲係帝國遠東總部既時候係你完全可以當係倫敦人,同日本未畀美國打沉經濟個陣一樣仲招積過普通白人,係佢哋跟得英政府耐又覺得自己可以移民有餘裕坐山觀虎鬥姐,借來的地方已經解釋晒所有野

依家大家唔係咁高咁大唔再踩多腳已經偷笑
你諗下廿年前都唔多有工人屌香港僱主既新聞,通常都係講偷食屋企個賓妹,去到菲律賓總統個陣代表東南亞明確意識到香港地位改變,英美退出亞洲中國擴張,要講數競爭都唔需要睇個中國門戶面色做人,依家就係知二仔底個小弟更加二仔底

睇台灣派系回應,善後係好難善後
呢篇文係寫得幾好
今次喺度嘈d台灣人 咪都係populist手法
應對populist政治操作,講理係多鳩餘嘅,d人本身就係上晒頭,越juicy越興就講得越開心

我早兩日領悟到,正確應對就係順佢意講。同個廢老傾計,又話武漢肺炎病毒係美國製造,往時我都會駁點樣唔合理,今次我就話,係吖,係美國整架,打柒美國佬啦笨,射導彈啦,殺晒d喺支那嘅美國人啦……

好似今次台灣d傻西,應該答佢,係吖,撩出血就啱,千祈唔好手軟,訪台嘅鬼佬、日本人個個都撩到佢哋出血啦。王喜就係支那人來搞事,噉幾時驅逐台灣周街行d陸配陸生吖?做唔到仲咁多嗲做乜,廢柴……
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞