劉仲敬對香港評論整合 (7)

1001 回覆
5 Like 14 Dislike
仲有世界工廠地位係吸引四川妹湖南妹穿越三千里去珠三角打工造成
廣東真係獨立咗 咁嘅狀況就無乜可能
你覺得本地d產業會點?
就係全世界嘅福建佬都核突 可以同Cantonese粵人對比 大家都係好多人喺海外
福建人就零舍蝗漢 d福建僑民組織 商會 係支那大使館外圍組織主力
粵人都仲有少少撐香港
仲記得反送中福建幫搞事 福建佬就係四肢發達頭腦入水
如果福建真係要獨立
現時真係太窮太細 (全部山)
俾浙江廣東台灣三個強勢鄰居夾住
分分鐘真係如網上閩國姨粉話齋 要呑埋南浙d山區先得
咁都時先有條件考慮獨立都未定
就算香港班哭建幫

喺江湖上名聲都麻麻😹
要睇南斯拉夫式內戰打成點
打爛晒珠三角d嘢個話就變越南
冇打爛個話,引進美日歐資本,產業升級,都有d希望嘅
血汗奴工粵桂兩地自己都仲有,你睇下嗰個湛江奧運冠軍全紅嬋
其實地理上閩浙向來都一體
杭嘉湖道係太湖 同蘇州係一齊
真正嘅越國 其實係得番紹興+寧波嘅細國
衢州係贛、吳、徽州三國都會
溫處道係似福建多 唯一難區分係台州
日本對廣東珠三角都幾有興趣
長三角反而係美資多
福清幫
FUK CHING
英國唐人街幫會啲嘍囉都好多係福建佬

相信日後會成為香港民族嘅大敵
「福建」本身就係construct,閩南 vs 福州,山地 vs 海邊,都唔係一班人
獨立條件來講,地理上應該最優,佢d山多同險過廣東廣西嘅山,仲有一邊係海,打游擊戰仲正過阿富汗
我睇過少少吳越人嘅討論,吳越獨立大概係3種構思
上海獨立,吳越獨立
包含上海嘅細吳越獨立(揚子江錢塘江入海口嘅低地吳語區)
大吳越獨立(成個吳語區,包括浙南山地。另外南京一帶(江淮官話區)可包可唔包)
粵國 珠三角/欽州 仲可以把握滇黔,好可能變成粵嘅hinterland。佢哋嘅貨物行長江一線出海唔夠珠三角/欽州快。人肉電池未有咁快枯竭。
淮、江、浙邊界係亂嚟
朱元璋將南直隸當成自己嘅封國 中書省直轄 唔經其他行省 先有咁大劃得咁大 橫跨江南江北

事實上元朝嘅浙江行省
九州/十三州嘅揚州
先係大致正確劃法 長江以南斜 蘇杭閩越係一部份
當中南京 宣城 徽寧池太道係宋朝江南東路 甚至包埋饒州 作為淮河流域同鄱陽湖盆地嘅走廊

呢一忽都唔太係所謂「吳越」
「吳越」係蘇州上海主導嘅話 就應該大致係宋朝兩浙西路範圍

最好直頭南京獨立出嚟 (北京都係)
羅馬、君士坦丁堡我都認為獨立對所有人最好
君堡獨立嘅話
希臘土耳其唔使日日爭
南京情形都一樣
都城獨立好似梵蒂岡咁❔
所謂福清幫成唔到咩氣候吧
利權都係由粵系老幫會把持
似土耳其打輸一戰
列強一度計劃君士坦丁堡國際共管 (其實係英國管)
博斯庫魯兹-達達尼爾海峽通行非軍事化
當然受損最大嘅係大中華膠嘅俄國 受困黑海
所以南京、北京獨立對於遏止所有想復興大中華帝國夢係有利的
呢啲大都會亦太國際化 分去邊都麻煩
齋拗聖索菲亞大教堂定清真寺都百幾年
冇個教皇喺度可能難啲
中國人唔信教宗
君堡可以摷返個普世牧首出嚟
南京搵孫中山後人都無用啦
依家江蘇省長江以北(徐州,連雲港果頭),文化上根本近黃河流域多啲
(八孩之母咪就係係徐州發生)

光緒年間曾經將江蘇省長江以北畫做江淮省,但係一年唔夠就取消
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%B1%9F%E6%B7%AE%E7%9C%81
嗰啲根本係另類人
古支那徐、兗州同揚州差好遠
江蘇省北部係錯得好離譜
古支那仲準確過明清
徐州以東似山東 以西似河南
根本無可能劃做同一個南直隸/江南省/江蘇安徽地域
講開南京北京呢d「首都病」問題
支那地方政治一個自古以來嘅長期鬥爭就係圍繞邊個做行政中心
我希望第日粵獨嗰陣,將依家鬼咁多花款嘅行政區劃裁晒
依家人口多d、城區大d嘅地方(市/縣/區/鎮etc) 全部改成市 議會制自治
國家政府結構就係三級 國家->州/邦->市。農村地區村民自治,唔納入政府財政系統。世界多數地方政府都係得兩級,日本縣市,美國state county,德國state landkreis。
到時恢復返清末民國嗰陣,香港資本喺粵桂暢通無阻嘅局面,唔使資本過分集中喺廣州深圳呢一帶。
八孩之母呢啲唔算窮
陝西深山盲山嗰啲咩周至縣 比徐州偏僻好多
徐州四通八達
周至縣呢啲自古秦國耕戰地方

嗰啲地獄一萬倍
我識d關中平原嘅人,印象唔差,支性相對較低。可能華北之中佢哋其實算相對富庶。
陝西省來講,陝北先至地獄
但係甘肅更加地獄
日本其實一路都有聲音除咗北海道之外,其他地方都應該係縣之上搞返道/路依級既行政區域
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞