乜IT 真係咁好撈咩

424 回覆
55 Like 334 Dislike
有邊行可以保證你中年唔會失業?
係咪保安?
做狗最穩定
做邊範
個市真係升咗好多
fg 24-26k 都見過
可以可以教下路
我唔係講DS喎。依加我講將data搬去cloud, 或者做DE。
Crypto? Crypto.com?

保險IT? AIA?

VB? WeLab?

個啲都係跟市價出有朋友起入面做。AIA更加唔好做,超落後。見到啲job requirements,都知唔應該apply
Hku cs 25k average
我三大 science grad,
做左3年野, 輾輾轉轉做咗business analyst
而家係一間德國上市公司做緊
26k x 15 months + $8000 福利/年
黃金IT仔
我身邊既人係it搵得多既
基本上比較擅長解釋concept
Coding skills呢啲要識 但唔洗太勁
係香港做porgrammer 自信+吹水先係最重要

利申 around連登fg價
見你講咁多次de 答下你

香港唔伏既data 工得hf ibank 先
data scientist 都係
linkedin見過有印度hk u grad 去左ibank兩瘛 轉去global hf 做de

global company 幫你relocate唔難
唔同timezone都有team

一grad就要好工你無gpa / 靚intern 係難d
但唔好講到香港data工伏啦
連登人工都好信
IT 去外國搵100K 住大屋添啦
人工同年資同你一樣

不過ibank, big4,醫療行業都可以搵到呢個數,有冇擔心大陸big tech 間間cut 幾成人手,d失業大軍落黎爭飯食
大佬, 我夠知la, 之前又係咁吹it中年失業,相比起其他行業例如:醫護,中小學老師嗰啲真係無咁易會中年失業囉
公司走左一半人
做狗仲好撈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞