乜IT 真係咁好撈咩

424 回覆
55 Like 334 Dislike
啲公司好快會知
外判俾出面做
只會係更大既氹
仲會因為唔同原因不停改scope + postpone project deadline
之後最後都要自己請番啲人做

利申:Data engineer
做過in-house 都做過大vendor
30K又太多
但如果你係八大IT畢業,可以叫到20K
一年後走加30%咁

好吃香
24K咁勁啦
早一兩年先係20K咋喎
我真係老啦
今年唔同咗,20k 係 baseline,真係可以嗌高過 20k,甚至 25k
出年就26k啦,岩岩追到狗隻既starting
深圳開始有人才出 又平 1 個開2-3.5 個香港人
加上連騰訊 京東 阿里爸爸都咁多人畢業 向社會輸出咁多人才
揾得少果d會周圍講咩大佬
揾得多先會有自信分享,你聽得多咪覺得普y遍d人揾好多囉
HK on IT
認同
點會飽和啊... 唔鍾意呢份工隨時下一份
本身呢行就要不斷進修... 跟唔上一定會淘汰
cyberport一堆垃圾crypto公司
當成個世界吹到data science 乜乜柒柒
點知原來每間公司啲data storage 柒到甩轆
所以間間公司都請緊人reshape 緊個db(窮公司)
或者migrate cloud由頭build 過成條pipeline(有錢公司)

所以都避免唔到要請一大班人做dirty work

依家仲要移民潮
啲人工高咗20-30 %都好難請番個相關skillset既人

所以下年都執包袱走人算
唔係真係做死人
重點係肯轉工
十年前fg 價大約13,14k 左右
唔跳真係做十年都未必過20k
boot老母咩
人地中學開始讀programming
大學4年日日coding 先grad到
走去讀個爛鬼bootcamp以為追到人地咁多年既進度
信個個都傻傻地
It定cs呀大佬 cs出黎做50好基本
IT好多範嫁喎 ching是咪it support

事實
香港好多ds都係砌dashboard
算唔算撚data?
而且大部分ds都唔夠swe 高人工
Data science有use case有resource但啲data quality一pat屎真係玩條毛
基本上data team係support business team出report。如果仲講緊ETL真係,data warehouse呢啲已經收哂皮,因為business嗰邊等唔切,你起得個世界都變咗。跟住叫data lake,點知啲performance差爆,引出咗勁多問題,而家啲db/data公司就係咁sell solutions幫你搞哂。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞