乜IT 真係咁好撈咩

424 回覆
55 Like 334 Dislike
利申 呢幾年 三大cs grad

fg 出嚟得18k

出面吹到fg 30k up ,又多人讀bootcamp 又好多中年轉行

比較之下搞到而家撈得好唔開心

其實而家個行情係點
係香港就做Finance IT
人工高一截
做醫護仲好撈
我有中同讀IT 根據佢現況 好唔好搵唔敢講 但係佢份工好輕鬆 就算無疫情 1星期可以搵3日WFH 返5日工

我讀qs 做到成隻狗咁 仲要返6日工長短週
大把IT做10年都係20k左右 連登仔吹50k姐
真係睇做邊一範,當然有 db logical thinking + 對 db 熟係一大優勢,其次軟實力係好大幫助。
行行都有高低, 讀完包生仔咩
你嗰啲咩IT嚟,冇50k都唔會咁折墮
中資銀行contract IT呀?

人工低到pk。

你寫Finance IT,下次註明番係 iBank IT,得唔得?

當初就係聽你講 入銀行做IT 人工高好多,奶哂野
不過醫護已經100K起跳

淨打針都70K起跳
吹水大會正式開始
真正做到嘢學到嘢嘅咪好搵諗唔化嘅IT狗最後咪做support/轉行
有幾多成公司出24up 比fg? 有無一半啊?
唔好咁講。我其實都係垃圾黎,除咗識Data Tools,有second class GPA,考左啲certs,有幾次國際比賽award之外,我leet code直情垃圾。都入到外資做intern,仲有FAAMG in我

自問自己 只係識data

運氣 最重要
樓主邊間

你係咪咁廢一畢業連20k+都唔爭取下就accept offer
市場行情都唔打聽下
正常寫code fg都24-25k
18k你走去做it support?
人工既野不嬲都唔好信依到
依到得個吹字
唔係it咁好撈
係正常番工應該都50k
樓主做爛市
冇softskill 人工緊低 利申非八大 3年經40k up
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞