乜IT 真係咁好撈咩

424 回覆
55 Like 334 Dislike
sales > it9
其實技術要求同人工唔一定成正比,大公司普遍都出得高過細公司,如果計埋福利。Accept低過18k好多原因嘅,可能個candidate鍾意做某一範,例如寫game咁。又或者時數低啲、近啲屋企、可以着得casual啲等等,其實有好多原因。如果有份自己鍾意嘅,低1-2k,都接受到。雖然話打工係睇錢,但打份工如何開心有成功感但人工低少少,好過日日寫罐頭但人工高。起碼我自己係咁諗。
冇join元宇宙scam scam?
Native iOS fg難唔難請 真係識哂basic野嘅正常人

最近公司新project都想請多個native
因為佢地呃9你
兩個字「轉工」
個人認為fg 50k 都只係平均above average
真係top既80k up
咩係SWE
Software Engineer
太部分性格古鳩怪就係真
大蛇屙篤尿都浸死班連登仔
依d一定係爆GPA 3大 加幾份intern
呠camp仔唔洗唸喇
80k up fg 應該得JS/Citadel先比到
一年唔知有冇收5個
age 35, 63k + stock now
Yes, and also gs 個pay 都算癲 bonus 計番都fg > 1M
講真 全球IT (唔係support啲垃圾)人工都好撚高
以已發展經濟體嚟講香港都算低 當然整體水平都成正比
唔計bonus la
不過GS fg應該都>>> 其他
咁gs個interview loop難度同workload高咁多
有邊間既fg位要in 7round咁𠹌癲
Mountian View 附近返工上來9up

Google SF Bay Area day care 位太少,好難排得到,而且唔係免費,價錢都唔平。不過N年以前去過site visit,環境同老師到一流。我去果啲老師有master's degree讀教育/兒童心理學,又有外國流學。studio教畫畫個老師大學主修藝術。小朋友午餐又Google 廚房負責,有營養師睇住。

想當年我個細路排到但老婆揀咗另一家中英文幼兒學校,有啲可惜。而家好難有機會入到。
美國IT公司會請EE grad做software engineer,無乜問題。EE,Maths,Physics都會請。某啲software工作EE grad有著數,例如用computer architecture有關。
識人入到政府 十年未夠就act 1仔
machine learning engineer算唔算IT
算唔算好撈
喺香港=無撚用
起薪低姐 IT呢行大把機會
每2-3年跳一次槽
人工升得好快

最緊要揀啱行業
點解我無 我係咪要轉公司
我身邊D 同事兩、三年就1
十年已經上PM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞