乜IT 真係咁好撈咩

424 回覆
55 Like 334 Dislike
咁你咪試下用咁既價錢請唔請到正常it狗囉
半年前仲講緊it 40歲 就會中年失業,而家吹到咁好景,究竟發生咩事?
基本上data team係support business team出report。如果仲講緊ETLdata warehouse呢啲已經收哂皮,因為business嗰邊等唔切,你起得個世界都變咗。跟住data lake,點知啲performance差爆,引出咗勁多問題,而家啲db/data公司就係咁sell solutions幫你搞哂。
因為疫情? 需求大咗
唔吹點呃到人讀CS 出黎做勞工
唔好撈 建議唔好做
係啦,香港剩係crypto.com, goodnotes, animoca都請多咗好多人
16年grad 今年逗緊60k
作為一個平庸普通人
唔覺有其他邊行我可以搵返依個數
你問身邊嘅人好過你上連登問

IT有好多範,唔係全部都咁好搵
我覺得唔會啦
今年咁差,凍薪就好好

不過,叫就緊係叫高D等佢還你
Code狗 唔洗
講到個個都入到咁
好景同40歲失業冇沖突
真DS要自己build model去gen profit
Ibank quant嗰啲好似會搵phd ds去build model fit data 做prediction

砌dashboard 係DA present 個故仔比老闆聽
算唔算撚緊data 就唔評論

Data 價值有幾高視乎你點用

Build dashboard 去simplify 個presentation 喺香港係必要的 老闆唔會想聽你企喺度講3 個字先發現原來profit 係跌咗

而係一幅圖
1. 睇番跌幾多
2. 邊part 最影響個profit
3. 點改善

所以頭兩part 真係唔洗咩skill set
係第3 part 先要用data去搵solution

係咪叫「撚」緊data 就你諗你
清 你一係精英 一係你身邊全部精英

宜家好多細公司出緊18k-22k fg24k己經人中之龍嚟
fg 50+ lm
年年都話市況差
但事實係年年起薪點都推高
十年前uwants班人已經講緊市道唔好
介唔介意介紹返邊間 前年fg 依家先24-25
係個市升得太快
有公司仲用緊舊價
有公司進取啲已經係咁追
即係點樣? 係咪即係宜家啲公司都傾向請 20歲至40歲之間嘅人, 而如果你到咗中年catch up唔到啲新科技就炒魷?

咁論穩定性,醫護同埋工程好似好啲喎,雖然都係做到隻
一年經無30k 要諗下洗唔洗轉行
喺你上一個comment 覆咗
搵大vendor / SI
我都幾肯定會變成四不像

同埋要分清楚
比solution 你同implement 既人
可以係兩班人
十年前真係市道唔好喎……金融海嘯第一批就係cut it人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞