乜IT 真係咁好撈咩

424 回覆
55 Like 334 Dislike
個d應該係幫人set機叫人reboot過日神
做爛市
大學cs起薪20
做入大公司幫人reboot都三萬
識多少少寫code 4-5皮
Ching 你坐左好耐?
真心 醒目 叫60k 唔係問題
你冇天份走去讀IT
比你畢到業
到時做IT野只會收皮
兩頭唔到岸
你叫幾多從來都唔係問題,問題係有無人請你。
Tech skill ,講野 是但都要叻一樣啦 你2樣都唔掂重好意思問自己點解低人工 三大個名唔會幫到你啲咩
In你都好攞出黎講
我第一份工仲低 得14k
亦都係你口中個時無intern third hon既垃圾 爛橙
但7年後既我而家已經60k
細公司p仔近幾年都係由16k升到18k fg,有同行請人,唔少叫24k甚至上到34k都有見過,但老實講fg好難會出到24k除非有好特別嘅需要。

某啲行業做P仔係會高人工啲,但同時亦都有trade off。例如晉升機會、行業前景、tech lock、人材短缺等等 ,例如銀行一定出高少少,因為啲技術唔係太transferable,亦少咗好多後生想做銀行。另一個相反嘅係crypto都會出高少少,因為風險高,普遍唔太多人認識,唔太多人想入行,特別係中年到供樓供仔女嘅。
IT界搵得最多錢個班人
係唔識技術
猛乜料依加我GPA 猛車邊 second up,加拿大master都未必入到,無得1yr Stream A申請PR。依加超後悔點解當初無認真讀書。

依加搵data工,香港伏到pk

認真
係, 最主要係幫到個客解決問題。特別好多搵到錢嘅係business consultant,例如SAP consultant等等。
唔係 行建轉
轉行喇
無data無phd好少人要。有phd做到成隻狗咁。好多公司一開頭覺得好新鮮,整條data team,發覺要投資好多,行頭又變得快,越嚟越多公司外判畀data公司做,成條team起哂。asia miles成隊炒哂,本身個個都55k起跳。做data條水好似過咗。
樓豬咩class hon grad

冇見過fg俾人壓得低過20k

得18k似係你本身有少少問題
都要視乎幾時入行,初頭寫frontend係最低,個個當寫網頁咁。反而mobile app嘅25k起跳。而家mobile app dev周街都係,frontend技術又多咗好多,又搶手咗,人工又有調整。
你能力有問題姐,連登仔出到黎都40k起跳wo
人人都想做data scientist 好形咁撚data
點知間間公司請人返去都係做data engineer野
70%工作都係ETL

呢個唔係得香港先係咁...全世界都係
玩data之前要做data cleaning, 悶到七彩, 好多公司同人都過唔到呢關
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞