乜IT 真係咁好撈咩

424 回覆
55 Like 334 Dislike
Software Engineering 當然好撈。
認真答你:係呢幾年升得快,所以你幾年前 fg 出黎 18k 係好正常。你睇返大學嘅 salary report 都一樣,幾年前係 18k,呢一兩年係 20-22k 都有。

讀 bootcamp 中年轉行就真有其事,可以分享一下 bootcamp 出黎今年都一樣有 20-22k,所以作為三大 CS grad,你嘅叫價能力其實係更高(如果有實力嘅話),唔好俾啲 agents/一兩間公司 嘅一兩句說話拋到你。
識人fg 3年就35k
另一個30歲人 已經6x k
我都聽到好疑惑
我唔係IT 只係Engine仔 得廿頭k
都想知係咪個個IT係好撈 我入錯行
仲有buy side, crypto, virtual bank/各大保險IT/證券行etc

中資銀行contractor係排得比較後
但一定唔止ibank
腦場賣軟硬件果d又叫IT
揼code果d又叫IT
同user夾requirement吹水果班又叫IT
data science果班又叫IT
唔細分來講既話, 根本呢行大到無倫, 出來個salary range一定大
想搵食不如做護士做醫生做律師
bootcamp做咩公司
係香港打工想正正常常 一定係medic 人工同美國一樣 學費出奇地低
你廢姐,識人做IT轉幾份工就5皮幾,醒既一日做2-3個鐘貨仔就等於老細要求一星期的工作量
識做IT要高人工一係IBANK最快
一係做MNC run project

早幾年大陸條水都好勁,而家好似收哂皮
Engine ok嘅 慢慢上 考政府
連燈fg 50k
機師夠人工高啦 不過武唔武得掂先
人地出得起人工高實有原因
入到先得㗎仲要睇下做咩dept,engineering都唔係太高。入ibank讀maths physics stats着數好多。gs summer analyst一年收幾個,大把印度仔大陸仔同你爭。
唔係咁空泛
engine都要睇你咩field
it都係
但一般係講27,8已入行+好aggressive學野+呢方面興趣才能個d
所以坊間個d有d係真, 個d人成日sell人做it係永遠只講好個面,it咁多壞方面但竟然可以幾乎完全唔提
又水人讀math phy stat
識coding同唔識差好遠
識人做trading 相關,寫C++,搵5萬幾
政府個份唔係it 野黎
完全轉左行
唔讀maths齋cs除非你undergrad好有心自學,你無咗real analysis 2個sems,你有排都追唔返。基本上問你基本嘅stochastic calculus你已經口啞啞。有好多嘢就係咁,bootcamp vs cs ugrad,有啲公司畀得起錢,就要最top嘅人,係要問你最深入,入血嗰種嘅了解,唔係一知半解。要人工高就咁係。
可能係換Mon同埋滑鼠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞