係屋企確診左 野左比80幾歲既阿嫲

574 回覆
616 Like 44 Dislike
阿婆住老人院中左 9日後走左
其實你係咪想講 每日咁多確診既人都係冇打針?
咪撚On9啦
其實你打咗都係會野比人
不如唔好出街食飯好過啦
個表show 嘅係防確診
咁個原因係乜鳩,完全唔知你想講乜勁
黃定藍?
開心分遺產
野比亞嬤
次次呢啲post都有賤種苗撚揾位入,見一隻block 9一隻
私家啦
soon jai
喪門星高照
你走先 大量反苗衝緊過黎
點解要同兩個女人一齊住?老爸呢?
點滿EQ
後生打既主要係為左保護屋企老人家同細路仔嘛
認真答你!

好多冇打針既老人家中完其實都行得走得冇事返得屋企!當然都真係有重症,所以最好觀察住嫲嫲情況,留意佢有冇長期發燒唔退,個人dull左,或者呼吸困難/氣促!

呢個moment可以配定平安藥先,去到醫院如果唔係太嚴重,都係俾symptomatic drugs:
發燒38度以上就俾panadol、喉嚨痛就俾喉糖、有鼻水就俾piriton、咳就俾咳水 etc.

醫院而家急症室同ward同好爆,如果symptoms輕微,俾你成功call到白車,去到急症室都要等起碼一晚先上到ward,但上到ward啲醫生/姑娘/姐姐都好忙,可以想像分係每個patient身上都唔會太多時間,加上疫情情間係謝絕探訪except compassionate visit, 而入左院就起碼7日後RAT-ve先會放得走,其間既quality of life唔會好高,但會有醫生睇,可以俾到oxygen/injection medications/infusion......

所以我個人就覺得重症先要入院,如果唔係就留係屋企飲夠水(當然CHF底限開水就唔好飲咁多)同休息夠,好快好返!

而家疫情咁犀利,周街都係,中左都好正常,唔好太內疚同自責啦!祝樓主一家大步檻過!
認真 如果喺醫院到時求姑娘video call見最後一面
利申呀嫲尋日covid走咗 九十幾
老爸落左黎幾耐?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞