係屋企確診左 野左比80幾歲既阿嫲

574 回覆
616 Like 44 Dislike
大家先高呼幾次 Just a flu
再高呼幾次 毒針又無用死都唔打

樓主同佢阿嫲就會無事㗎喇
咁你返工時點食lunch, 同事一齊食?
有冇長時間除口罩?
祝樓主一家身體健康 快啲好返
好心明知屋企有老人家就點對點去醫院/竹篙灣隔離啦。
你最好希望你阿嫲冇事
否則你就係元兇⋯⋯
祝福
我好似由頭到尾都話緊樓主日日出去返工都唔打針
唔溝淡病毒咪惹到屋企人重症既機會大左囉

做咩打稻草人姐你
你真係智商有問題
做得好!
嫲嫲可以同唔打針的孫仔飲茶
嫲嫲都唔感激孫仔
死廢老

真係80 90歲已經唔太健康果班未必怕
盡量多休息啊,伯友都要小心身體
希望你同嫲嫲早日康復
唔洗對班兒登仔講啲野咁上心
遲啲到佢哋時,唔好喊
加油巴打
Just a flu
其實會唔會調返轉係阿嫲傳染畀你
首先你講果句信你班傻9講野係點解?

其二樓主呀嫲中左你講d咩樓主唔負責任d on9野做咩 ? 講完幫助到d咩?
你選擇俾人屌
樓主你冷靜d
留意阿嬤情況,食住感冒藥先,有咩唔妥就call白車 (雖然醫院爆滿入左情況都唔理想)

屋企9x老人中左一個星期so far都乜野
樓主就算打左唔會減低佢帶病毒...只會減低佢自己症狀

反而老人家無重病真係要考慮打....
祝福你
樓主依家即刻去買血氧計同血壓計啦
有一唔妥即刻送醫院
【HEALTHOGRAPHICS】嫲嫲Soon仔確診點算好?

假若家中長者或兒童不幸確診,應該怎樣才可妥善照顧?由於他們抵抗力比較弱,受感染後較易發展成重症,應當給予優先照顧。

照顧者應該:

記錄病情:
◾ 記錄感染者病徵開始的日期和時間
◾ 定時觀察感染者健康情況(體温、進食量、大小便次數和量、徵狀有否惡化)

做好防護:
◾ 照顧者和感染者盡量不要與其他家人接觸
◾ 感染者不應和其他家人共用個人物品
◾ 照顧者須全時間戴上外科口罩,亦應幫長者或病童戴上合適的口罩
◾ 如家居環境許可,安排感染者專用洗手間
◾ 感染者應避免和其他家人同時進食

保持衛生:
◾ 保持各方面衞生,每天清潔家居和病童玩具
◾ 保持感染者健康的生活習慣,包括充足休息
◾ 提醒感染者常潔手
◾ 確保家居空氣流通

感染者一旦出現呼吸困難、嘴唇發紫、心口痛、持續發高燒等徵狀,應立即召緊急救護車送院。

上述資料由港大醫學院提供(2022年2月18日)

Social Media Partner: Meta
其實大趨勢都係玩共存,遲早都中
老人家真係要好好保重
係你自己選擇咗要比人屌老母 唔係你老母嘅意思
戇鳩.. 話明人地阿嫲多病痛.. 仲迫人打針同提早拜山帶咩分別?

講元兇?元兇咪武漢果班芝麻人囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞