係屋企確診左 野左比80幾歲既阿嫲

574 回覆
616 Like 44 Dislike
連登d人會話咁老係時候 你係連登問只會越睇越唔開心

岩岩又睇到新聞公立醫院仲爆緊 連流動床位都唔夠要訓尼龍床 你都係睇吓家庭醫生 囉d藥食算啦 食藥都係減輕病徵 主要都係靠你呀嫲抵抗力
早日康復
如果負擔到私立 仁安個app 好似排定急症室
傻仔 以為自己咁講好型
死左個仲唔打針, 其實係咪有陰謀?
見到好多人都話有事call救護車
但想提提樓主做定兩手準備
因為救護真係好忙好忙 好可能你要等好耐先黎到
如果察覺到嫲嫲情況轉差
佢仲清醒都行到/有輪椅
你最好同佢搭的士去最近有急症室嘅醫院

不過講定最壞情況係有機會去到醫院
都有機會等到失救
有定最壞心理準備
因為真係醫療崩潰 依家只可以揀人黎救
對唔住 我知咁講會令人好憤怒好難過
但依家現實情況就係咁
而家呢隻傳播力真係好強
呢排身邊都好多人仲咗
發覺有打針同冇打真係差好遠
有打嘅差唔多個個都幾日好返
有啲病徵仲輕過just a flu
相反有幾個冇打嘅就算後生2,30歲都好
差唔多全部病徵有齊
有個test positive 後差唔多兩個禮拜仲咳到死死吓

唔係話幫政府谷針
但打咗針真係有保障好多
尤其老人家唔受得重症
希望你全家平安
好返之後乖乖地補打返喇
但其實用同一個廁所好難唔野比第三個
瘋狂洗廁所 圍爐post有幾個成功例子
巴打同屋企人take care
呢段時間你要睇住嫲嫲
有咩唔對路call白車
撐住呀 嫲嫲同媽咪靠你
有關係咩?
打咗都會傳
願樓主一世平安 唔好比反苗撚搞
討論有無針做乜,都中咗
留意情況 拎定藥 嚴重就call車把啦,雖然call咗都唔知有無位
針咗都係唔防傳染,自己免疫力勁啲,無咁容易受感染啫,但都係睇身體,有啲人長期病打都有風險
你個戇尻仔 講到人地特撚登咁
唔好太過擔心搞到老人家家都好緊張
長期睇住佢情況 定時問下佢覺得點
叫佢有唔舒服要即刻講
有咩事就直接入醫院
想既可以買部血氧機定時幫佢check下 但唔係必須
屋企有九十幾歲老人家中咗好番
早日康復
煲講到有位咁 醫療系統一早崩潰咗
屋企有個90幾嘅老人家喺醫院入面感染到
頭一個星期冇咩事
不過宜家變差了

只可以講hope for the best and prepare for the worst
始終對有長期病嘅老人家唔係just a flu咁簡單
宜家佢起碼喺你身邊,有你哋陪佢
真係變差就要有心理準備
同屋企人&嫲嫲傾定會唔會搶救,如果萬一過身,身後事點安排等
條氣差咗或者成個人整體感覺變差就入醫院
叫唔到救護車就自己抬上的士去醫院
你要撐住啊

我都就頂唔順了
袁國勇:物競天擇,你係要過身
唔會啦
連登話just a flu
信連登唔怕✌️✌️
我今日早上快測都中左,食左藥好似無咩事咁,唔知係咪因為打左針
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞