普京宣戰19:WINTER ON FIRE / 俄佬去撚到波蘭同白俄邊境

1001 回覆
32 Like 2 Dislike
同你一樣都係好撚灰
見到烏克蘭人對保護自己國家個種堅決真係忍唔住喊撚左出黎
其實明白當權者會好自私地考慮自身國家利益先
就好似二戰德國入侵波蘭英法都係打假戰先
到真正打到黎先會有覺悟
但問題係當初口口聲聲同人講叫人棄核 應承有咩事會保護你
結果到宜家都冇做過任何實質有意義行動幫下手
呢點真係好睇唔過眼
可能我天真啦
但係呢幾日睇住烏克蘭咁內心衝擊真係好大
結盟又打 唔結盟又打
鬥快鬥唔切?
蛇島有英雄
含撚啦俄佬
唔係羅馬尼亞㗎
佢哋最後既畫面
我就係想知佢地吸收咗D咩
咁撚樣都講得出
汁?

之前有單係摩爾多瓦係貨船係黑海被炮擊
Who's Next????
二戰都係德國打左6定7年先打,仲要係太平洋打日本多
咁先拖到其他人幫手
好撚驚嗚嗚
個人好期望世界大亂
大家一齊承受共業
仲有咩影響力可言
任何野都係關美國事

支那人既觀點
美國佬唔出手,歐洲佬邊敢出兵

對美國佬既依賴已經好去tqqq咁有咩事美國佬會搞掂
有線重有訪問個個在烏記者
希望佢平安
關佢撚事咩 出兵搞自己經濟做乜
同埋人哋話晒都擁核
唔通真係好似連登仔咁下下世界大義咩
屌 對自己有利益先得㗎嘛
俄羅斯你依家捽死佢 對佢地又無著數
美國更加唔會參戰關佢撚事咩烏克蘭係唔係佢重要伙伴先有咩經濟利益
就算真係全面歐戰 美國都唔會參戰
搵勝方補刀抽水咪得 屌
SCMP反而正常好多, 可能以為少人留意佢, 所以可以寫invasion
https://www.scmp.com/week-asia/economics/article/3168419/ukraine-invasion-singapores-condemnation-aside-rest-aseans

Ukraine invasion: Singapore’s condemnation aside, rest of Asean’s ambivalence is ‘shocking’
就輸就一獲熟炸鳩咗佢
台海打,美國都唔會出手,呢件事睇得出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞